Българското правителство изглежда се доближава до постигането на споразумение за

...
Българското правителство изглежда се доближава до постигането на споразумение за
Коментари Харесай

Breaking Defense: България е близо до сделката за временни и...

Българското държавно управление наподобява се приближава до постигането на съглашение за наемане на краткотрайни изтребители след провеждането на диалози с Швеция и Франция, до момента в който югоизточната европейска страна чака американски F-16. Това оповестява основаното в Ню Йорк цифрово списание за тактиката, политиката и технологиите в региона на защитата „ Breaking Defense “.

Потенциалното придобиване на изтребители беше провокирано от Lockheed Martin, когато отсрочи доставката на самолети F-16 Block 70 за София от 2023 година за 2025 година заради проблеми с доставчика поради COVID-19, което значи, че те няма да влязат в употреба преди към 2028 година, осведоми изданието.

„ По този метод България се нуждае от " краткотраен " вид, който да размени остаряващия флот от МиГ-29 и който се чака да бъде негоден заради проблеми с поддръжката от края на 2023 година нататък “, съобщи представител на българското Министерство на защитата (МО) в изказване за „ Breaking Defense “.

" Докато F-16 доближат цялостни оперативни качества към 2028-2030 година, ще би трябвало да се употребяват краткотрайни изтребители за задачите на осъществяването на задачата Air Policing във въздушното пространство на България ", изясни представителят.

Придобиването на краткотрайни изтребители е почнало с изпращането от България на писма до Съединени американски щати, Швеция, Франция, Израел, Нидерландия, Испания и Италия, в които в детайли се разказва опцията за наемане на самолети втора ръка. Нидерландия, Испания и Италия са удостоверили, че не могат да изпълнят настояването, съгласно представителя на българското МО. Говорителят не сподели по какъв начин са реагирали Съединени американски щати, а представител на Държавния департамент съобщи, че не разясняват " потенциални/предстоящи прехвърляния на оръжия ".

" Швеция и Франция дадоха отговор позитивно на нашето искане ", съобщи представителят. " Започнахме диалози с двете за изследване на опциите за краткотрайното придобиване на изтребители. "

Швеция би могла да предложи самолети Saab JAS 39 Gripen C/D, а Франция да предложи своите самолети Mirage 2000 или Rafale. Както шведското, по този начин и френското държавно управление не са дали отговор на запитванията за коментар.

В устрема си да позволи проблемите с поддръжката на МиГ-29 България е провела диалози и с Полша, защото последната също експлоатира самолетите и би могла да предложи на България метод за евентуално обслужване на флота след 2023 година

Първият транш от осем изтребителя F-16 Block 70 беше контрактуван сред България и Съединени американски щати през 2019 година, а вторият транш от осем изтребителя беше утвърден от Агенцията за съдействие в региона на защитата и сигурността през април 2022 година Народното събрание на България одобри " стадий 2 " от проекта за капиталови разноски за втория транш " по-рано този ноември ", удостовери представителят на МО. Миналия месец Държавният департамент съобщи, че F-16 " ще обезпечат на България флотилия от съвременни многоцелеви бойни самолети, ще поддържат способността на България да пази въздушното си пространство, ще укрепят районната сигурност и ще покачат оперативната съгласуемост на българските Военновъздушни сили със Съединени американски щати и НАТО ".

Първоначално Lockheed разкри проблемите с доставчика поради COVID-19 по програмата F-16 Block 70 през ноември 2021 година, две години откакто България поръча самолетите. Тези проблеми обаче към този момент наподобяват зад тила на производителя, защото той възнамерява " доста " увеличение на производството на изтребителя през 2023 година, съгласно представител на Lockheed. Сглобяването на първия F-16 Block 70 за България е почнало в индустриалната база на Lockheed Martin в Грийнвил, Съединени американски щати, дружно с други модели, поръчани за Бахрейн и Словакия, съобщи представителят.

" Първият аероплан F-16 Block 70 е в заключителни стадии на дефинитивно сглобяване и инспекция (FACO) и боядисване и в този момент се приготвя за първия си полет, който чакаме да се случи при започване на идната година ", сподели той.

Говорителят също по този начин разказа в детайли по какъв начин се приготвят проектите за партньорство с България, откакто самолетите ѝ бъдат дефинитивно доставени.

" Днес България построява нужната инфраструктура, образова водачи и приготвя личен състав за техническо обслужване, който да поддържа интервенциите с F-16, когато самолетите дойдат в страната ", сподели представителят пред „ Breaking Defense “, визирайки планувания " стабилен пакет за индустриално присъединяване ". " Всъщност българските водачи към този момент са в Съединени американски щати през последните няколко години за образование. "

Оперативно съвместимият аероплан на НАТО разполага с редица основни благоприятни условия и технологии, в това число радар APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) на Northrop Grumman, " осъвременена " пилотска кабина, приспособени горивни резервоари и продължен експлоатационен живот от 12 000 часа, съгласно производителя. Той също по този начин пресмята, че сега в Европа се експлоатират " съвсем " 700 F-16.

Рекапитализацията на флота от изтребители идва в миг, когато България се пробва да преодолее политическите битки по въпроса дали да доставя оръжия на Украйна - яростен спор, който съвсем докара до разпадането на съдружното държавно управление.

Първоначално беше реализиран компромис за подкрепяне на ремонта на украинското военно съоръжение, само че съгласно Блумбърг българските депутати са одобрили " първата пратка военна помощ " за Киев на 3 ноември.

Подобен ход ще бъде приветстван от Украйна, само че надали ще възвърне изцяло наранения имидж на България на интернационалната сцена, приключва „ Breaking Defense “. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР