Българското правителство и МВнР полагат максимални усилия за евакуацията на

...
Българското правителство и МВнР полагат максимални усилия за евакуацията на
Коментари Харесай

Балабанов пред Tribune: Трябват санкции, за да се покаже на Русия, че не определят световния ред

Българското държавно управление и Министерство на външните работи поставят оптимални старания за евакуацията на сънародниците ни в Украйна, увери депутатът от Има Такъв Народ
Интервю на Тribune.bg с депутата от „ ИТН “ Светослав Балабанов за спора Украйна-Русия, следствията от разразилата се война сред двете страни за България, проблемите с евакуацията на сънародниците ни в Украйна и аргументите България към момента да няма признат бюджет за 2022 година 

- Г-н Балабанов по какъв начин бихте коментирали обстановката в Украйна. Очевидно е, че Русия стартира война там и напрежението ескалира с всеки минал час. Какви ще бъдат следствията за България и какви би трябвало да бъдат нашите ходове оттук-нататък?

- Ситуацията в Украйна, за жалост, е в действителност ужасна. Факт е, че Украйна е във война с Русия от това, което следим. Разбира се, в такава изключителна обстановка разумно като член на НАТО и член на Европейския съюз България би трябвало да бъде решителен и предан сътрудник на съдружниците си, и всички европейски страни дружно със Съединени американски щати като част от най-мащабния боен алианс би трябвало да бъдем като тим в една такава обстановка, тъй като тя заплашва сигурността на Европа, за жалост, защото един човек нарушава безусловно всички правила на демокрацията. Правила и съглашения, които мирният свят е приел и е спазвал толкоз години, в този момент са безусловно погазени. Виждате, че Украйна сега дава почтени жертви. Разбира се, всички ние сме съпричастни с украинския народ и би трябвало да намерим най-балансирания и изкусен модел оттук насетне. Дали ще успее Европа и света по дипломатически метод да завърши този спор, следва да разберем. От наша позиция позицията ни е твърда. Вчера и президент, и държавно управление, и парламент, въпреки и с леки изключения, приехме общи заявления, с които осъдихме дейностите на Русия в Украйна и в този момент ще следим по какъв начин текат процесите, тъй като всичко се сменя с часове, с цел да забележим какви ще бъдат проблемите, с които след това ние ще се сблъскваме. Вероятно заплахата за нас не е обвързвана с боен спор, няма директна опасност за сигурността на България, по-скоро проблемите могат да бъдат стопански, защото знаете, че Русия е сериозен снабдител на енергийни услуги и газ за цяла Европа. Търсим сега разновидности и механизми, създаваме сюжети, с цел да може, в случай че не дай си боже има подобен процес на събитията, ние да реагираме съответно и да организираме уравновесена политика по отношение на нещата, с които ще се сблъскаме. Мисля, че ще се оправим.

- Появиха се мнения, че макар поръчките от страна на НАТО, че ще окаже поддръжка на Украйна при положение, че Русия предприеме военни дейности на тероторията й, както се случи към този момент, сега страната е оставена сама да се бори. Какво е Вашето мнение?

- Да не забравяме, че въпреки всичко Украйна не е част от Европейския съюз, нито е част от НАТО. В един подобен спор преди всичко би трябвало да работят дипломациите от всички страни, всички сме съпричастни, само че откакто една страна не е член на този Алианс, мъчно е НАТО да реагира сега, тъй като това е заложено в разпоредбите на НАТО като Алианс, това е страна отвън този съюз. Така че, по-скоро активността на НАТО в един подобен спор би трябвало да е ориентирана към подсигуряване на сигурността на страните, които са членки на НАТО и подсигуряване на фланговете своите флангове, които са близо до този спор, само и единствено с миротворна цел. Какво ще направи обаче Русия в Украйна следва да забележим. Много се надяваме този спор да остане местен и по най-бързия метод да завърши, тъй като в противоположен случай светът ще бъде изправен пред доста сериозен проблем. Пак споделям от всички страни се търси безусловно дипломатичното решение на спора. Да, би трябвало да има наказания, с цел да може Европа и светът да покажат, че по този начин не става, да покажат на Русия, че не са единствените и президентът на Русия не е единственият, който може да дефинира международния ред сега. Има правила, които всички ние като хора, живеещи в 21 век би трябвало да съблюдаваме. Ще забележим какъв ще е резултатът от тези наказания.

- Путин, сякаш не се стряска от тези наказания обаче и прави това, което реши, без да пита?

- Не се стряска, на този стадий обаче. Ще забележим какъв ще бъде резултатът от тези наказания. Наистина, доста се надявам, жизненоважно е всички да се съхраним прочувствено и този спор да завърши. Идните дни се надявам да завърши! Дали ще е по този начин, следва да разберем!

- Мнозина наши сънародници в Украйна се оплакват по разнообразни медии, че се намират в капан и не могат да изоставен страната, а българското посолство в Киев не им спомага съответно и не може да провежда тяхната евакуация. Как бихте коментирали?

- Уверявам ви, през вчерашния ден министър Генчовска беше тук на чуване в Народното събрание и обществено, по-късно и на закрито съвещание, обсъдихме в елементи проблемите, с които нашите сънародници в Украйна се сблъскват. Уверявам ви, че Министерството на външните работи прави всичко по силите си. Задвижен е проект по евакуацията на всички, които желаят да изоставен Украйна. От това, което ние разбрахме в пленарна зала, излиза наяве, че има над 1000 души – българи, които сега обитават в Украйна, над 300 от тях желаят евакуация. Външно министерство е осведомено и прави всичко допустимо посредством сухопътен превоз и през избрани контролно-пропускателни пунктове, защото знаете каква е обстановката сега, да изтегли оптимално бързо нашите сънародници. Напротив българското държавно управление и Министерство на външните работи поставят оптимални старания и мисля, че тази евакуация ще се случи напълно скоро.

- На фона на събитията в Украйна, страната ни към момента няма признат бюджет за 2022 година. Виждаме, че дебатите в Народното събрание се разтеглят във времето, а предходната нощ, макар неналичието на кворум, разискванията продължиха след 5 сутринта. Защо се получава по този начин?

- Ще ви кажа за какво се получава по този начин. Лично аз бях в пленарна зала към 20 часа общо в Народното събрание от през вчерашния ден сутринта до към три часа сутринта през днешния ден. Мои сътрудници останаха до 5-6 и не престават да стоят, т.е. имаме сътрудници, които 24-ти, 25-ти час не са се прибирали. За страдание повода този бюджет към момента да се бави и да не бъде одобряван е от страна на дейностите на опозицията. ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ вършат по този начин, че над 6 милиона българи сега да не престават да стоят без признат държавен бюджет, те употребяват по този начин наречените парламентарни врътки – да бавят съзнателно и да саботират работата на обединението. Това не е градивна съпротива, тъй като през множеството време, което губят в пленарна зала, не се разискват оферти и не пазят тезата си, а употребяват процедурите по правилника. Снощи имаше връх – над 100 процедури една след друга, единствено и единствено да се забави времето. Това демонстрира, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ не мислят за българския народ в една такава обстановка на рецесия. Адски популистки работят от трибуната на Народното събрание и саботират работата ни. Но българите ще ги съдят по този начин или другояче след време. Те са и осведомени, виждат какво се случва тук в пленарна зала. Бюджет ще има на 100%. Дали ще бъде на следващия ден в 3 часа през нощта, дали ще бъде идната седмица, бюджетът ще бъде признат изрично.

- От друга страна депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев поиска връщане на бюджета в отрасловата парламентарна комисия, с цел да бъде обновен поради военните дейности в Украйна, които по неговите думи ще доведат до в допълнение оскъпяване на енергоносителите. Как гледате на това?

- Мнения на хора като Делян Добрев, Теменужка Петкова, които носят директна отговорност за енергийната рецесия, в която ние се намираме сега, са безпочвени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР