Българското правителство е взело мерки за спасяване на въгледобива. Това

...
Българското правителство е взело мерки за спасяване на въгледобива. Това
Коментари Харесай

Петкова: Взели сме мерки за спасяване на въгледобива

Българското държавно управление е взело ограничения за избавяне на въгледобива. Това сподели пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която слезе при протестиращите чиновници от,,Мини Марица-изток”.

„ Знаете за повишените условия, които се слагат към този бранш. Правителството се бори за това той да получи дерогация от тези повишени условия. В рамките на срещата ни в петък с сътрудниците, в един прям разговор, казахме каква е действителната обстановка. Това е ситуацията “, уточни министър Петкова.

Тя добави, че представители на протестиращите ще бъдат поканени на диалог в Министерството на енергетиката.

Исканията на миньорите са за повишаване на въглищата с 15%, с цел да могат мините да бъдат финансово и механически обезпечени.

„ Към днешната дата, главните ни претенции са свързани с бъдещето на въгледобива и всичко, обвързвано с него. Бъдещето зависи от екологичните правила и стандарти, които ще имат централите, само че и от нещо друго – ние да имаме задоволително средства, с цел да можем да работим. Искаме нарастване на цената на въглищата, а не на заплатите. В момента 1 звук въглища, естествен, е 17,50 лв.. Ние желаеме той да стане 18,50 лв.. Само за съпоставяне ще кажа, че един звук пясък, който се добива от реката, коства 22 лева”, съобщи пред публицисти Владимир Топалов от Миньорска федерация на КТ „ Подкрепа”.

От синдикатите споделиха, че е допустимо мините да спрат работа поради проблемите в бранша.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР