Българското общество се развълнува силно през последните дни от случая

...
Българското общество се развълнува силно през последните дни от случая
Коментари Харесай

Имате избор, драги родители!

Българското общество се развълнува мощно през последните дни от случая на живеещата в Норвегия Цветелина Оланд, чиито две деца били отнети от тамошните управляващи и изпратени в обособени приемни фамилии. Веднага започнаха дежурните разногласия дали това е принуда на страната, или "майката си го е търсела ". А също - има ли преднамерено отношение към чужденците (особено от Източна и Централна Европа) и потомците от смесени бракове, или страната си извършва функционалностите? Още повече че има не един и два такива случаи с жители на Чехия, Полша, Румъния, а и България.

Истината, както нормално, е някъде по средата. От една страна, норвежките закони са доста строги и са за всички. Тяхната работа "Барневернет " извежда децата от фамилията и при най-малки подозрения за физическо малтретиране или душевен тормоз. А за такива се считат както един пестник, по този начин и насилственото хранене да вземем за пример. Норвегия е една от страните с най-хубава отбрана на правата на децата и не е изключено в този си блян чиновниците да стигат и до крайности.

От друга страна, надълбоко вкоренено в българския традиционен нрав (а става известно освен в българския) е, че "дървеният Господ " е най-хубавият асистент във възпитанието. И това разбиране към момента е настоящо. Дете, което не е побийвано като малко, не може да порасне, споделяха нашите баби. Освен това родителите у нас не престават да считат, че детето е тяхна благосъстоятелност и могат да вършат с него каквото си изискат, щом са го основали, хранят го, обличат го. И най-много, че децата се основават, с цел да има кой да гледа родителите на старини. Демек отрочетата да си платят дълга, а родителската инвестиция на млади години да се върне на старини.

Да не приказваме, че по времето, когато България е била към момента селска, земеделска страна, фамилиите са имали по доста деца, тъй като за обработката на нивите е била нужна работна ръка. Евтина освен това. На "българите от остаряло време " и през разум не им е минавало, че детето има свои права и достолепие, които би трябвало да се зачитат. Че то е обособена персона и има право на собствен живот. Нещо, което Норвегия и други европейски страни в наши дни са издигнали в фетиш.

Манталитетът и културно-битовите обичаи обаче са едно, а законите - друго. Особено когато си решил да живееш в чужбина - поради по-високия стандарт. И може би е редно, преди да се качиш на самолета, да се запознаеш по-подробно с нравите, обичаите и законодателството там. Да знаеш какво може и какво не. В края на краищата всичко си има цена - живееш в подредена страна с високи приходи, само че се съобразяваш с тамошните правила. Другият вид е - връщаш се в България, получаваш 500-600 лева заплата, блъскаш си главата в бюрократични и корупционни стени, дерат те отвред, само че пък можеш да си биеш детето колкото си искаш. Малко евентуално е някой комшия да подаде сигнал на съответните служби, тъй като и той прави същото. Пък и да подаде, по-сигурно е, че никой няма да си мръдне пръста. Ще го направи единствено в случай че се разчуе в медиите.

Става дума за същите институции и органи, които би трябвало да оказват помощ на родители, изпитващи усложнения при развъждането и възпитаването на децата си. Но са безусловно незаинтересовани от тези проблеми. Същите, които правеха на маймуни майките на деца с увреждания, протестиращи за заслужен живот, до момента в който не гръмна абсурдът с недопускането им в Народното събрание.

Имате избор, драги родители!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР