Българското национално радио (БНР) е на прага на нов етап

...
Българското национално радио (БНР) е на прага на нов етап
Коментари Харесай

БНР в мъглата на неяснотите

Българското национално радио (БНР) е на прага на нов стадий - следващият нов общоприет шеф би трябвало да стане явен през днешния ден. Без значение кой от шестимата претенденти ще получи поста, медията ще продължи да тъне в проблеми, а инспекциите на финансовото й положение ще бъдат ясни след месеци. Все още не е ясно какъв брой ще продължи " да работи " и краткотрайната парламентарна комисия, която трябваше да откри имало ли е цензура в БНР и за какво замлъкна ефирното лъчение на стратегия " Хоризонт " в средата на септември предходната година.

Въпреки че отчетът за харчовете на БНР трябваше да е подготвен до края на този месец, това няма да стане най-малко до 10 март. Миналата седмица членовете на парламентарната бюджетна комисия взеха решение да удължат периода, през който Сметната палата ще одитира радиото. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков се оправда, че отлагането е заради прекомерно необятния обсег на инспекцията. Одитът обгръща интервала от 1 януари 2017 година до 30 септември 2019 година и беше предоставен по предложение на ГЕРБ след проблема със прекъсването на " Хоризонт ".

Временната комисия в Народно събрание, която трябваше да откри аргументите за замлъкването на ефирния сигнал, както и дали има цензура, също не стигна до средата преди финалния стадий от състезанието за нов общоприет шеф. Чак на идващото й съвещание ще бъдат изслушани публицисти от БНР, а свадите там не са спирали... А всичко стартира с 13 септември, когато ефирният сигнал на " Хоризонт " замлъкна невиждано. Костов се оправда с профилактика, а директната виновност бе трансферирана на техническия шеф Пламен Костов. Въпросното преустановяване на излъчването е отвън всевъзможни графици, подчертаха от прокуратурата и ДАНС след инспекция по проблема. Сигналът на радиото е спрян от самата постройка на бул. " Драган Цанков ". Предавателите не са изключвани, нито пък НУРТС е серпантина своите уреди. От инспекцията обаче не излиза наяве за какво е направено всичко това.

В същото време журналистката Силвия Великова се оплака от цензура, както и че е махната от правосъдния сектор. Радиоводещата разгласи, че Светослав Костов се оплакал от напън " от горната страна ". Всичко това обаче към момента е в полето на изясняването и въпросът повече наподобява на

" моята дума против твоята "

Заваляха подписки както в нейна отбрана, по този начин и в поддръжка на Костов. Колеги застанаха против сътрудници, даже се стигна до физически конфликти по коридорите.

В деня, в който бе обещано началото на делото на Светослав Костов против Съвета за електронни медии (СЕМ), регулаторният орган стартира първите чувания за избора на негов правоприемник. Скоростта и претекстовете на Съвет за електронни медии да го в профил дадоха мотив на юристите му да настояват, че той е освободен нелегално. Законът за радиото и малкия екран (ЗРТ) планува процедура за предварително освобождение на БНР шефа, в случай че " прави или позволява осъществяването от други лица на груби или систематични нарушавания на наредбите по отношение на правилата за реализиране на активността на радио- и телевизионните оператори ". Първоначално Бетина Жотева (квота на президента Росен Плевнелиев) и Галина Георгиева (квота на ГЕРБ) гласоподаваха " въздържал се " за откриването на

процедура по отстраняването му

с претекста, че е осъществено единствено едно нарушаване, което не е задоволително съгласно законовите условия. Седмица по-късно размислиха и се причислиха към искащите да го махнат. Така с 5 гласа Костов остана без работа в БНР. На съвещанието по отстраняването му се чуха и много тежки рецензии и то тъкмо от хора, които в края на юни станаха повода той да оглави медията. Само няколко месеца по-рано Жотева, Розита Еленова и София Владимирова избраха Костов за началник на публичното радио. Тогава другият финалист, Митко Димитров, който и в този момент е измежду мераклиите да оглавят БНР, получи единствено гласовете на Ивелина Димитрова (квота на президента Румен Радев) и Иво Атанасов (вече някогашна квота на президента Георги Първанов).

Тази седмица отбраната на уволнения БНР началник внесе спомагателни доказателства по тезата за непозволеното уволняване. Съдията даде 10-дневен период за запознаване с материалите, а идващото съвещание по проблема е планувано за 16 март. Адвокатите обаче не предоставиха контракта за ръководство на Костов, както и протокол от съвещанието, на което бе определен за шеф на радиото. Евентуалнен положителен за Костов излаз значи, че той ще бъде върнат като общоприет шеф, а определеният към оня миг нов шеф на радиото ще би трябвало да си тръгне. Това в допълнение ще нагнети

паниката в БНР

без значение кой ще бъде определен през днешния ден и какви хора ще попаднат е управителния екип. До финалната фаза стигнаха Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев. Валерий Тодоров бе отхвърлен от състезанието с претекста, че не е бил премахнат като шеф и съучастник в комерсиално сдружение. Той твърди, че е прекратил присъединяване си в сдружението навреме. По думите му е допустимо вписването в Търговския указател да се е забавило, само че се е случило преди оповестената от Съвет за електронни медии дата. Тодоров видя преднамереност в решенията на регулатора, членовете на който и различен път са упреквани в пристрастност и липса на експертност. Заради абсурда той попита дали не е време за преразглеждане активността и работата на Съвет за електронни медии, а членовете на регулатора да бъдат избирани посредством конкурс и в Съвета да се вкара социална квота.

Освен юридическите проблеми БНР има съществени финансови проблеми, също като Българска национална телевизия. Това проличава и от изявленията на претендентите за генерални шефове. Затова и народните представители са се концентрирали тъкмо върху този аспект от Закон за радиото и телевизията - депутати и от болшинството, и от опозицията работят по разнообразни законодателни начинания, свързани с

държавното финансиране

на публичните медии. Появиха се спекулации, че Българска социалистическа партия желае въвеждането на налог Телевизия, което бе изрично отречено от социалистите. " Такъв данък-такса, в случай че би трябвало да сме точни, съществува в българското законодателство от десетки години. Тя не е прилагана до момента и не би трябвало да се ползва! Ние предлагаме тя да бъде публично анулирана и вместо това да бъде основан фонд " Радио и телевизия ", който да действа като буфер сред Народното събрание, приемащ бюджета, и генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия, които го изразходват ", изясни пред ДУМА в края на септември националният представител от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

Сформирани са няколко работни и експертни групи, които да бистрят промени в Закон за радиото и телевизията, главно ориентирани към финансирането на Българска национална телевизия и БНР, само че резултатите още веднъж са в областта на мъглата.

Изборът на общоприет шеф на БНР, който ще се случи през днешния ден, е единствено част от картинката, само че окончателната обстановка ще стане ясна едвам през март. Дотогава би трябвало да има данни за абсурда в " Хоризонт ", който позаглъхна, до момента в който лагерите се пренастройват за управителните рокади. За финансирането на публичните медии и парите, с които БНР би трябвало да разполага, също ще е дадена тенденция. Каквото и да се случи обаче, работата на новия БНР началник няма да е по никакъв начин лесна.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР