Българското население ще намалее с между 20-25% до 2040 година.

...
Българското население ще намалее с между 20-25% до 2040 година.
Коментари Харесай

Населението на България ще се стопи с 25% до 2040 г.

Българското население ще намалее с сред 20-25% до 2040 година. Това сочи формалната прогноза за демографското развиване на България през интервала 2015 - 2040 година, призната на днешното постоянно съвещание на Министерския съвет. Прогнозата е направена от Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките въз основата на сравнителна параленост на публични планирани данни на Евростат, Национален статистически институт, Организация на обединените нации и Световната банка.

Съгласно прогнозата, въпреки да се чака друго равнище на смъртност при мъжете и дамите, няма да има особена смяна в структурата по пол. Делът на младежите (до 20-годишна възраст) ще се резервира, до момента в който на възрастните над 65 години ще нарасне доста. Това дефинира и планувано понижение на броя и каузи на популацията в дейна възраст. Намалението на популацията на териториален принцип обгръща съвсем всички области, без София, и се чака този развой да продължи в течение на целия интервал.

Прогнозните резултати от другите проекции свидетелстват, че макар предстоящото усъвършенстване в индикаторите за смъртност и раждаемост, популацията на страната евентуално е достигнало до стадия на така наречен " инерция на противоположния напредък ". Поради действието ѝ, даже периодните равнища на фертилност да се усилят до нивото, належащо за просто демографско възпроизводство – развой, който не се чака в близко бъдеще, прогнозите са абсолютният брой на популацията да продължи да понижава.

В общоевропейски проект България не е единствената страна с планувано намаляващо население, се показва в изследването. Според целевия вид на проекцията на Евростат се чака това да се случи в още 11 страни – Литва, Латвия, Румъния, Гърция, Хърватска, Португалия, Полша, Унгария, Естония, Италия и Словакия. В Словения и Чехия броят на популацията се чака да остане без промени до 2040 година. Това води до извода, че в съвсем половината страни от Европейски Съюз се чака понижение на популацията.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР