Българското дружество за защита на птиците започна кампания Ние броим

...
Българското дружество за защита на птиците започна кампания Ние броим
Коментари Харесай

В "час по врабчета" влизат учениците от началните класове

Българското сдружение за отбрана на птиците стартира акция " Ние броим врабчетата " за втора поредна година. Преброяването ще се прави единствено от доброволци, регистрирани на уеб страницата vrabcheta.bg. Тази година във фокуса на акцията са децата от началните класове.

За да научат повече за врабчовите фамилии, специалистите ще броят с месец по-късно. През май врабците към този момент са по гнездата си, с цел да се грижат за своите дребни. Така броенето ще покаже кои са желаните от тях места за развъждане на врабчета. От Българско дружество за защита на птиците допускат, че те са мощно променени спрямо преди. Причините за това се крият в непрекъснатото изменяща се главно градска среда, която трансформира и държанието на птиците, които я населяват.

В първото издание на акцията " Ние броим врабчетата " стана известно, че врабчетата заобикалят шумните и мръсни места в градовете и селата. Те избират зелени места с доста шубраци и дървета, където е по-чисто и умерено. Това значи, че в случай че средата е добра за врабчетата, то тя е добра и за нас, хората.

Преброяването ще е на 12 май (събота) сред 9 и 12 часа. Всеки " врабчеброец " би трябвало отдели единствено 10 минути в този времеви период. Регистрацията е лесна, а присъединяване е уместно за всички възрасти, твърдят уредниците.

 В
© Светослав Спасов, Българско дружество за защита на птиците

За да може да се сравнят и проучват данните от преброяването, е доста значимо от миналогодишните местоположения още веднъж да бъдат подадени точни данни от преброителите, даже да са нулеви. Затова от сдружението приканват участвалите в предната акция от предходната година да повторят местоположението си.

Тази година във фокуса на акцията са най-малките възпитаници – от 1 до 4 клас. Учители от доста учебни заведения в страната приготвят " час по врабчета ", с помощта на който децата да научат за дребните си пернати съграждани и да се включат в преброяването им.

 В
" Приканваме всички дребни възпитаници, учители и родители – и несъмнено, всички останали искащи, да се включат дружно с нас в броенето, " пишат от Българско дружество за защита на птиците, които са основали особено за учителите на vrabcheta.bg секция, от която може да употребяват свободно ресурсите, готови за тях и да проведат къс час по врабчета със своите възпитаници.

На уеб страницата им има подробна информация за трите типа врабчета, срещащи се в страната: домашното, полското и испанското. Там са разказани и отличителните белези на всеки от " братовчедите ", както и любопитни обстоятелства за тях.

Резултатите от преброяването ще бъдат оповестени на 14 май. Всеки възпитаник, регистриран на уеб страницата и взел участие в броенето, може да завоюва екскурзия за целия си клас до природозащитния център " Пода " край Бургас.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР