Българското дружество за защита на птиците заедно със своите доброволци

...
Българското дружество за защита на птиците заедно със своите доброволци
Коментари Харесай

В Европейските дни на птиците: В България се наблюдават 906 индивида от над 30 вида

Българското сдружение за отбрана на птиците дружно със своите доброволци и сътрудници означиха Европейските дни на птиците през миналия уикенд. В 7-те събития, проведени в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Хасково, Гоце Делчев и Бургас взеха присъединяване близо 320 души.

Освен излетите за наблюдения на птици, в Пловдив в съдействие с Биологическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “ беше проведено събитие, на което най-малките се включиха в работилници за сглобяване на хранилки и надпревари за различаване на птичи песни. Майстори от града се причислиха със свои начинания за плъстене на вълна, изобразяване върху керамика и свещи от восък. Общият брой на следените птици в страната е 906 индивида от над 30 типа.

Трите най-често следени птици през уикенда са елементарен скорец, домашно врабче и огромен синигер. От редките и застрашени типове се видяха и дребен писклив орел, орел риболовец, къдроглав пеликан, лопатарка, дребен гмурец. Най-много регистрирани птици регистрираха участниците във Варненско.

Пътешествието в Рила за търсене на белогърбия кълвач, което също беше част от Дните, записва позвънявания на две птици и наблюдения на други типове кълвачи, като черен, зелен и сив.

През миналия уикенд общо 19 000 души участваха в Европейските дни на птиците – най-голямото събитие за наблюдаване на птици в Европа. 35 национални колегата на BirdLife International в Европа и Централна Азия проведоха над 750 събития и съумяха да видят над 4,6 милиона птици по време на миграцията им към местата за зимуване на юг.

Най-многобройни наблюдения на птици са създали сътрудниците на BirdLife във Финландия – 1 500 000. Най-много събития са проведени в Унгария – 137, където има и най-вече участници – 3773. Трите най-често следени типа на континента са чинка, белобуза гъска и огромен синигер.

Европейските дни на птиците се провеждат годишно от BirdLife International. Тази година събитието се организира за 30-и следващ път. Основната цел е да се увеличи осведомеността на необятната общност за миграцията на птиците и опазването на международно застрашените типове и техните местообитания. Всички събития и наблюдения на птици от всяка страна са събрани, обработени и оценени от Европейския център, съгласуван от Словашкото орнитологично сдружение (BirdLife Словакия).

BirdLife International е световен съюз от природозащитни организации, работещи допълнително от 100 страни, които дружно образуват водещ престиж в опазването на птиците, техните места и местообитания, както и застрашаващите ги фактори.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР