Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира втора кампания

...
Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира втора кампания
Коментари Харесай

Броим врабчетата

Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) провежда втора акция за броене на врабчетата в България, оповестиха от сдружението. Миналата година акцията е почнала на 20 март, Световния ден на врабчето, а в деня на самото броене - 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна са преброили 6706 врабчета.

Тази година врабчета ще броим през май, оповестиха от организацията. Единственото належащо изпитание от страна на искащите ще бъде да се записват на уеб страницата vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят единствено 10 минути и запишат данни си. Тези, които към този момент са го създали, единствено би трябвало да влязат в профила си.

Целта на акцията е да установим закономерности в желанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е доста значимо да се включат колкото се може повече хора от разнообразни по вид обитаеми места, показаха от Българско дружество за защита на птиците.

" Ние броим врабчетата " има за цел да оцени положението на трите най-често срещани врабчета - домашно, полско и испанско.

На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си резервира авансово комфортно място, което да посети в деня на броенето. На уеб страницата има и подробна информация със фотоси на трите типа врабчета.

Причината тази година акцията да се състои месец по-късно е, че през май трите типа врабчета сигурно към този момент ще гнездят и с помощта на преброяването ще може да се схванат местата, които избират за развъждане на дребните си. Освен това стремежът на Българско дружество за защита на птиците е да се опитат да открият дали съществуват закономерности в разпространяването им преди и по време на гнезденето им.

Миналата година са потвърдили, че врабчетата заобикалят места за живот, където равнищата на звук са високи и липсват зелени площи, както и че избират среда с разнородни местообитания, която им обезпечава нужните условия за битие, са показали от сдружението и са допълнили, че желаят да схванат дали ще се резервира тази причинност или не с месец разлика в броенето.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР