Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от

...
Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият елит очаква от
Коментари Харесай

Ердоган - муха в супата на вечерята за ръководството на ЕС

Българското черноморско крайбрежие предлага всичко, което политическият хайлайф чака от добра среща на високо ниво: екзотична локация, спиращи дъха гледки и (най-важното) каси положително вино. Само да не се бе появявал президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, разяснява изданието "Политико ", представено от "Фокус ".

За управлението на Европейски Съюз турският президент бе нещо като муха в супата на вечерята, на която се събраха ръководителят на Съвета на Европа Доналд Туск, ръководителят на Европейски Съюз Жан-Клод Юнкер и българският министър-председател Бойко Борисов, чиято страна държи ротационното председателство в Съвета на Европейски Съюз. На вечерята, извършена в замък от XIX век, служил в миналото за лятна резиденция за българските монарси, ниските упования бяха посрещнати, написа "Политико ".

"Беше добра среща ", настоя Юнкер. "Ние говорихме намерено и откровено. Ще имаме, както преди, доста, доста срещи, с цел да разгадаем проблемите сред Турция и Европа ".

В интерес на истината, единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни, е, че рядко са съгласни една с друга. От това, че Ердоган демонтира демократичните институции след опита за прелом против него от юли 2016 година, до скорошната му офанзива против кюрдските сили в Сирия, европейските водачи се тормозят, че Турция става повече дълготраен проблем, в сравнение с сътрудник.

И въпреки всичко двете страни знаят, че са подвластни една от друга.

Европа се нуждае от Турция, с цел да резервира живата двугодишна договореност за бежанците, която е от решаващо значение за превъзмогване на притока на сирийски бежанци към Европейски Съюз. Съюзът към този момент е поел ангажимент за 3 милиарда евро, с цел да помогне на Турция да ръководи пристигналите на нейна територия 3,5 млн. бежанци.

В миг, когато популистите от Палермо до Стокхолм ускоряват позиции поради въпроса за миграцията, европейските водачи, изключително немският канцлер Ангела Меркел, желаят Брюксел да направи всичко належащо, с цел да резервира съглашението.

Перспективата за вдъхване на нов живот в кандидатура на Турция за присъединение към Европейски Съюз остава толкоз отдалечена, както постоянно.

Това, което Ердоган получава от Европейски Съюз, може да бъде систематизирано в една дума: оцеляване.

Забравете загадъчната изразителност на Ердоган за Европа и антитурските "терористи " и обвиняванията му към Германия и другите, че ги приютяват. Студената действителност е, че Турция е съвсем изцяло подвластна от Европейски Съюз, с цел да резервира стопанската система си на повърхността.

На Европейски Съюз се пада към половината от турския експорт. С обща търговия от повече от 130 милиарда евро сред двете страни, търговията на Турция с Европейски Съюз е повече от пет пъти по-голяма от тази със идващия й максимален сътрудник - Китай. Нещо повече, Европейски Съюз носи към две трети от задграничните вложения в Турция.

Междувременно корпоративният бранш на Турция е мощно подвластен от европейските вложители, с цел да финансира забележителния си дълг - риск, неотдавна емфатичен от Международния валутен фонд. Просто казано, турската стопанска система ще се утежни без Европа. Такава икономическа рецесия е единственото нещо, което в действителност би могло да коства на Ердоган властта му в кратковременен проект.

Това оказва помощ да се изясни за какво Ердоган бе толкоз припрян да организира съвещанието в понеделник. Двете страни последно се срещнаха преди 10 месеца. Предвид утежняването на връзките от този момент до момента не е имало задоволително учредения за такова събиране на високо ниво. Системното подкопаване на турската правосъдна система и репресиите против гражданското общество на Ердоган значат, че Европа даже няма предпочитание да разисква промени в митническия съюз с Анкара.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР