Българско съвременно изкуство, дело на тридесет от най-добрите артисти, налагащи

...
Българско съвременно изкуство, дело на тридесет от най-добрите артисти, налагащи
Коментари Харесай

NEXT Balkan или следващата стъпка - българско съвременно изкуство в Белград

Българско модерно изкуство, дело на тридесет от най-хубавите актьори, налагащи новото в актуалната сцена в страната, ще бъде показано в продължение на две седмици в Белград. Събитието ще се организира в три изложбени пространства, съпроводено от колаборации, музикални ивенти, пърформанси, които ще показват настоящото в изкуството на България.
Събитието е част от платформата NEXT Balkan и е проведено от българската фондация в партньорство с Културния институт към Министерство на външните работи на Република България, Българско посолство в Белград, Kulturforum ODKR и Община Врачар.
Балканите са район с богато културно и артистично завещание и с огромен креативен капацитет, в който страните споделят подобен опит, както и социално-културни и стопански провокации.
NEXT Balkan е платформа за продан и съдействие сред актьори и арт експерти от страните на Балканския полуостров. След няколко сполучливи събития в София и Белград и идни такива в Нови Сад и Сплит, платформата показва българско модерно изкуство в Белград с акцентиране върху сегашната сцена оттатък клишетата. Платформата включва серия от събития като изложения, конференции, пърформанси и колаборации сред българската/ балканската и международната сцена. Дълбокото въздействие на културата върху обществото, както и големият й капацитет за връзка, културен и личностен продан, дават на българското модерно изкуство причина за разговор в посока бъдеще.
Изложбата ще се състои в разнообразни пространства в Белград и с три разнообразни подтеми, разказани надолу в текста. Вернисажът ще се организира в 18:00 на 29-ти април в U10 Art Space и ще продължи в общинска изложба Врачар и в изложба Оставинска.
Като част от събитието на 30-ти април в KC Grad ще се състои диалог сред български и сръбски посетители, последван от концерт на българската модерна поп звезда Мила Роберт и DJ Technobeton.
Акцент в програмата ще е 8 - часов пърформанс “The Embrace ”/ “Прегръдката ” - колаборация сред българският актьор Войн де Войн и сръбската артистка Марта Йованович в TEN Studio, Avala House от 12 ч. до 20 ч.
 Балканско модерно изкуство в София: Албания – идната стъпка Балканско модерно изкуство в София: Албания – идната стъпка
Единадесет създатели ще показват настоящата сцена на изкуството от Албания, част от платформата NEXT Balkan, посредством гледната точка на алба...
Това е едно от първите събития, поставящи фокус върху бъдещата сцена в България във взаимоотношение с балканската през последните десетилетия.
Куратори: Войн де Войн и Мартина Стефанова
Артисти: Вито Валентинов, Стела Василева, Мартиан Табаков, Валентина Шарра, Калия Калъчева, Миряна Тодорова, Лиана Димитрова, Галина Димитрова, Стефан Иванов, Антон Терзиев, Лубри, Лекси Фльорс, Лазар Лютаков, Михаил Новаков, Мартина Вачева, Стефан Петрунов, София Грънчарова, Светлана Мирчева, Ив Тошайн, Аксиния Пейчева, Били Матеева, Лидия Делич, Радостин Седевчев, Боряна Венциславова, Мич Брезунек, Михаела Лакова, Войн де Войн, Марта Йованович, Станислав Беловски, Мила Роберт, Ясен Марков (Technobeton)
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР