Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна

...
Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна
Коментари Харесай

Стоматолозите не могат да бъдат включени към информационната система от 1 февруари


Българският зъболекарски съюз упорства срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна система за денталните действия да бъде предоговорен и да стартира след сключване на анекс сред Съюза и Здравната каса.

Въвеждането на осведомителната система беше отсрочено за 1 февруари тази година, само че към момента няма съответна осведомителна система за денталната помощ. Това съобщи пред БНР д-р Николай Шарков, ръководител на Управителния съвет на съсловната организация.

Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравно-информационна система от 1 февруари съгласно подписания анекс към Националния рамков контракт сред Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината е, че от " Информационно обслужване " не са си свършили работата, сподели ръководителят на Съюза лекар Николай Шарков, като назова държанието на държавната компания " скандално ". 

" Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7 хиляди лекари по дентална медицина, обвързвано с тяхното отчитане и обвързвано с приемане на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков контракт ", разясни доктор Борислав Миланов.

Стоматолозите упорстват за рационални периоди за включването им към Националната здравно-информационна система, като се вземат поради всички условия. Според тях по този начин създаденият и предлаган формат на дентално пациентско досие ще докара до безпорядък. Доктор Георги Габровски уточни:

" Най-добрият вид за подаване на данни към НЗИК това е месечното подаване. Бихме желали да се употребяват единствено одобрените списъки в контракти сред Български земеделски народен съюз и НЗОК. Желаем дейното присъединяване на Зъболекарския съюз във всеки стадий от създаването на системата. Срокът за въвеждането на НЗИК да бъде предоговорен с Надзорния съвет на НЗОК до пораждане в действителност до действителната техническа опция за това. След формалното въвеждане на системата да се обезпечи гратисен интервал за образование на лекарите по дентална медицина ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР