Българският военен научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“ участва

...
Българският военен научноизследователски кораб Св. св. Кирил и Методий“ участва
Коментари Харесай

Българският кораб участва в евакуация на испански учен при тежки условия край о-в Ливингстън

Българският боен научноизследователски транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “ взе участие в сложна интервенция по евакуация на испански академик.

„ В 05:30 часа „ Св. св. Кирил и Методий “ се сне от котва и извърши преход до плажа Байърс на при много комплицирани хидрометеорологични условия. След като бе открита връзка с хората, които се намират на този плаж, беше спусната лодка с испански лидер и негов помощник.
Те подходиха към брега, с цел да изтеглят академик,
намиращ се на острова “, сподели пред Българска телеграфна агенция флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, шеф на Висшето военноморско учебно заведение във Варна, който съпровожда екипажа на НИК 421 в част от плаването му до Антарктика.

„ Операцията бе затруднена от ниската стойност на прилива в региона на плажа и невъзможността на лодката да подходи умерено и безвредно към региона “, добави флотилен адмирал Медникаров.

Корабът изчака испанците, маневрирайки в безвреден от гледна точна на дълбочините в залива регион. Плаванелният съд поддържаше подготвеност да спусне една от своите лодки, с цел да окаже помощ. В последна сметка такава не се наложи и интервенцията завърши сполучливо без затруднения.

На 15 февруари
българският транспортен съд качи на борда си
две групи учени от Испания от базите „ Габриел де Кастия “ (о-в Дисепшън) и „ Хуан Карлос Първи “ (о-в Ливингстън), академик от Полша, работещ с испанците, както и български публицисти, слезли преди този момент на българската база „ Св. Климент Охридски “. Част от испанските полярници и българските учени, дружно с флотилен адмирал Медникаров, ще бъдат превозени до прилежащия остров Кинг Джордж. Те ще се качат на аероплан за Чили, а оттова поетапно ще се насочат към домовете си в Европа.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР