Българският военен научно-изследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий ще

...
Българският военен научно-изследователски кораб Св. Св. Кирил и Методий ще
Коментари Харесай

Българският кораб ще потегли от Варна за Антарктида в края на декември

Българският боен научно-изследователски транспортен съд " Св. Св. Кирил и Методий " ще потегли от Варна към Антарктида на 27 декември. Плаването ще отнеме повече от месец, като корабът се чака да пусне котва пред българската полярна база на ледения континент при започване на февруари. Това разкри пред Дарик проф. Христо Пимпирев - ръководител на Българския антарктически институт и началник на българските полярни експедиции.

Маршрутът планува прекосяване през Средиземно море, прекъсване за зареждане във военнатабазана НАТО вКартахена, Испания, през Гибралтар към Атлантическия океан, престой за зареждане на гориво и храна в Аржентина и от там българският транспортен съд ще се насочи към бурните води на протока Дрейк, където се сблъскват два океана - Тихият и Атлантическият, описа проф. Пимпирев, който ще води експедицията.

Това ще е историческо корабоплаване за морската история на България. За първи път научно-изследователски транспортен съд с български байрак ще плава в Световния океан. Освен това български военноморски транспортен съд за първи път ще премине екватора.

Историческият автобус ще бъде сбъднат с 67-метровия транспортен съд „ Св. св. Кирил и Методий “. Плавателният съд бе добит от Висшето военноморско учебно заведение във Варна през юли предходната година, когато получи и своето име. Негова кръстница стана първата номинирана за Оскар българска актриса Мария Бакалова.

През ноември полярниците ни организираха подготвителен лагер дружно с офицерите от научно-изследователския транспортен съд, с които ще пътуват и работят дружно в най-суровите условия на Земята. Екипажът ще е от 21 военнослужещи, в това число един боен доктор.

Още за историческото първо корабоплаване на наш теоретичен транспортен съд в Световния океан - в прикаченото аудио.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР