Българският туризъм продължи устойчивото си развитие и през 2019-а независимо

...
Българският туризъм продължи устойчивото си развитие и през 2019-а независимо
Коментари Харесай

Ангелкова: Туризмът продължи да се развива устойчиво и през трудната 2019 г.

Българският туризъм продължи устойчивото си развиване и през 2019-а без значение от сложната година, мощната интернационална конкуренция и банкрута на туроператора „ Томас Кук “. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на съвещанието на Министерския съвет през днешния ден.
Тя напомни, че за първите 10 месеца на годината България регистрира над 8,4 млн. визити на задгранични туристи и над 3,4 милиарда евро доходи от интернационален туризъм, което затвърждава възходящата наклонност след основаването на независимото Министерство на туризма.
Ангелкова благодари още веднъж на премиера Борисов и членовете на държавното управление за поддръжката им към бранша и добави, че 31 на 100 е растежът на интернационалните туристи у нас от 2015 година до момента, а приходите от техните визити е с 34% нарастване. Реализираните нощувки в страната са над 25,5 млн. също за първите 10 месеца на годината, което е 0,7 на 100 повече в съпоставяне със същия период на рекордната 2018 година
През изтичащата година министерството насочи вниманието си към стимулирането и на вътрешния туризъм с разнообразни начинания - “Естествено в България “; „ Неочаквана почивка “; разпространение на 16 български EDEN дестинации. Въпреки някои отрицателни акции отчетните данни демонстрират, че за интервала януари–октомври 2019 година пренощувалите българи в местата за настаняване с 10 и повече кревати са близо 3,5 млн., а растежът по отношение на същия интервал на 2018 година е към 6%.
Тази година реализирахме и Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), свързваща по предпазени канали местата за настаняване с Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, Министерството на туризма и общините. От 20 хиляди места за настаняване 15 хиляди към този момент са с дейни профили, към 4 хиляди са сезонни, а за останалите към 1000, които към момента не са се записали, сме стартирали процедура за административнонаказателна отговорност и изтриване, уточни още министърът.
Тя добави, че тази година са регистрирани, категоризирани и прекатегоризирани над 1600 места за настаняване, над 180 туроператори и туристически сътрудници, а неизрядните са заличени. Към момента общо 145 са договорите на ведомството за концесии и наеми на морски плажове. През 2015 година те са били 112 след прекачване на ръководството им към Министерството на туризма. Приходите по тези контракти са общо близо 18 млн. лева през актуалната година, което е с 32 % повече по отношение на 2015.
Министър Ангелкова посочи и извънредно огромния пробив на институцията във връзка с партньорството с немските здравни каси. Благодарение на съдействието с Министерството на здравеопазването и взаимно със СПА организациите бе реализирана договореност с Асоциацията на немските здравни каси. От тази година здравноосигурени жители на Федералната република ще могат да употребяват услугите на нашия здравен туризъм в лечебни заведения и частни хотели, които дават отговор на наредбите и условията в двете страни.
Продължават напъните ни за понижаване на административната тежест за жителите и бизнеса като главен приоритет на държавното управление. В Министерството на туризма всички услуги по Закона за туризма са електронни в режим 24/7, с електронен автограф и лицева идентификация, подчертава министърът. Продължаваме и с измененията в Закона за туризма по повод статута на националните курорти, спомагателните облекчения за жителите и бизнеса, основаване на Национален указател на туристическите забележителности и фестивали и други, с цел да продължим сполучливо да популяризираме капацитета на страната като целогодишна дестинация от по-висок клас.
По отношение на капиталовата среда в бранша е значим фактът, че международни марки към този момент осъществят огромни планове в страната. Това е директно доказателство за сполучливите процеси по ребрандиране на дестинация България, като страната ни към този момент се възприема като атрактивна и привлекателна за от ден на ден одобрени интернационалните компании, заключи министър Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР