Българският туризъм, както казва министър Николина Ангелкова, е 100% частен.

...
Българският туризъм, както казва министър Николина Ангелкова, е 100% частен.
Коментари Харесай

Проф. Рачев с коментар за проваления туристически сезон у нас

Българският туризъм, както споделя министър Николина Ангелкова, е 100% частен. Това обаче е едно от нейните най-големи заблуждения. Навсякъде по света туризмът е частен, само че в останалата част на света зад него стои страната, тъй като той образува работни места и той заплаща налозите си на страната, което е най-хубавият случай. Този характерен бранш от националното стопанство съставлява една особена промишленост – той е комбиниране от сигурност, опазване на здравето, предложение, селско стопанство, енергетика... всичко е съсредоточено на това място и страната доста мощно би трябвало да подкрепя този бранш. Това разяснява в изявление за Novini.bg климатологът проф. Георги Рачев във връзка със положението на българския летен туризъм през този сезон.

,,Сезонът потегли пагубно – отвред летяха неприятни, неприятни, неприятни и по- неприятни вести и в този момент внезапно някак си от края на юли месец всички заедно се гушнаха и споделиха, че не е чак толкоз трагично ситуацията, че всичко си върви обикновено и че по този начин е било и минали години. Това, което можеше и трябваше да направи Министерството на туризма, бе да вземе под крилото си този бранш, който образува към 10-12% от Брутният вътрешен продукт. За задачата страната трябваше да усили рекламата, а освен да налива непосредствено пари, а пък хората, които работят на морето, би трябвало да си заплащат налозите и да знаят, че морето и плажната линия принадлежат на всички ни по Конституция и никой не може да лимитира достъпа българските гражданини до плажа'', обясни в детайли проф. Рачев.

,,Няма нищо ужасно в това, че на някои места има шезлонги за по 20, 30, 50 или 100 лв.. Въпросът е да имаш опция, а тя към този момент е напълно в прерогативите на Министерството на туризма, което би трябвало да реализира надзор върху концесионера. Ето ви една такава обстановка: аз, да вземем за пример, ви предлагам един плаж и ви желая 10 милиона, а той е мъничък, вие какво вършиме? Ами вие го покривате целия с чадъри, тъй като желаете да спечелите, в което няма нищо неприятно. Търговският закон споделя, че не би трябвало да работиш на загуба, а това е толкоз просто, че няма накъде. В целия свят е по този начин. В този смисъл Министерството би трябвало просто да преразгледа договорите и доколкото е допустимо да реализира контрол'', добави климатологът.

,,Другото, което е, че продължаваме да неглижираме българския екскурзиант. Той знае какво желае, заплаща и се стреми да получи нещо против това заплащане. Българският екскурзиант е този, който принудително изгонихме от морето. Това е истината. Но не е единствено морето – хиляда пъти съм казвал, че нито Слънчев бряг е българският туризъм, нито Банско е българският туризъм. Има безпределно красиви места. Малко хора минават по ''Витошка'' тези дни, с цел да видят какъв брой доста чужденци има. Тези хора се хранят в заведенията и заведенията са цялостни – това е инфраструктурата, това е туристическата среда. А другояче отиваш на хотел-плаж-ресторант, което е един безразсъден социалистически триъгълник, който продължава да се реализира и в днешно време. Категорично би трябвало да се разделим с имиджа на евтина алкохолна дестинация с привкус на опиати. Министерството можеше и трябваше наложително да планува, че поради някои събития в Турция и Гърция дойдаха туристи в България в предходните две години. Съвсем естествено е когато нещата се възстановяват част от тези хора още веднъж да се върнат към старите дестинации и в това няма нищо необикновено. Просто Министерството би трябвало да се концентрира повече върху рекламата, която би могла да докара повече туристи'', изясни в умозаключение проф. Георги Рачев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР