Българският спорт и в частност волейбол остава без трикратната европейска

...
Българският спорт и в частност волейбол остава без трикратната европейска
Коментари Харесай

Почина волейболната легенда Мая Стоева

Българският спорт и в частност волейбол остава без трикратната европейска шампионка с държавния ни отбор и с „ алените “ от края на 70-те години и началото на 80-те години на XX век – Мая Стоева.

Мая Стоева си отиде от този свят на 68-годишна възраст, след смела и продължителна борба с подла болест. Тя е родена на 7 май 1955 година в София. Легендата е четири пъти републикански първенец с ЦСКА, предава БГНЕС.

Първите си стъпки във волейбола Стоева прави в школата на известното треньорско семейство Фани и Райчо Шаханови. Тя бързо се трансформира в съществена фигура в ЦСКА и националния тим.

Мая Стоева е два пъти притежател на Купата на европейските шампионки (КЕШ) с „ алените “: през 1979 и 1984 година, а също така печели с родния си клуб и Купата на националните купи (КНК) през 1982 година

С националния тим на България връх в кариерата на Стоева е бронзът от олимпийските игри в Москва през 1980 година, само че и европейската купа през 1981 година в зала „ Универсиада “ в София под управлението на славния треньор Васил Симов, както и бронз от шампионата на Стария континент през 1979 година

Мая Стоева бе неделима част от великия отбор на ЦСКА с треньор Райчо Шаханов, като игра паралелно до имена като Верка Стоянова, Ася Гребенчарска, Румяна Каишева, Елена Шаханова и доста други.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg