Българският щанд на кинофестивала в Кан представи тази година само

...
Българският щанд на кинофестивала в Кан представи тази година само
Коментари Харесай

България представи М. Бакалова на феста в Кан

Българският щанд на кинофестивала в Кан показа тази година единствено един филм и то в постпродукция, т.е. „ хубаво е, само че не е готово ”. Става въпрос за Триумф – тайнственост за именитата в близкото минало дупка в Царичина. Тогава страната напълно насериозно изследваше вероятен контакт с извънземни в забравено село до границата. Продуцент и реализатор на основната роля във кино лентата е номинираната за Оскар преди 2 година Мария Бакалова.

 

Проектът й е общ с нейния другар и асистент в холивудския й пробив Юлиян Костов, като пред Дедлайн тя го бе оповестила за съпродуцент. Официално обаче в брошурите, популяризирани в Кан от НФЦ, наред с актрисата, като продуценти се водят с имената си режисьорите на кино лентата, както и две дами с гръцки семейства – Константина Стауриану и Рена Вуюкалу. Все отново общата компания на Бакалова и Костов Five Oceans попада измежду продуциращите плана, подсилен от НФЦ, филмовия фонд на Гърция, държавните малките екрани на двете страни, Юримаж и европейската кинопрограма Медиа. За контакт пък е даден мейл-адрес в abv.bg, което наподобява занимателно, с изключение на български мобилен телефон.

 

Режисьори са учителите на Мария в НАТФИЗ Кристина Грозева и Петър Вълчанов, които по този начин приключват цяла трилогия. Другите й елементи са популярният им филм Урок и показания преди няколко години на пазара в Кан Слава – все забавни истории от българския живот по действително случили се събития с герои от вида на така наречен „ дребен човек ”.

 

Напомняме, че Мария игра в различен техен филм, отвън трилогията, наименуван Бащата, който завоюва огромната премия Кристален глобус в Карлови вари, също като Кан международен фестивал от група А.
На Кроазет Триумф е показан в формалните брошури на Националния кино център като българо-гръцка продукция. Освен Бакалова и Костов, в прослойка са също обичаната актриса на режисьорския дует Маргита Гошева – този път без брачна половинка си Иван Бърнев, Юлиян Вергов, Иван Савов.

 

Черната комедия Триумф споделя за една от огромните загадки на 90-те - дупката в Царичина. На 6 декември 1990 година тихото село в югозападна България, където живеят основно пенсионери, е разтърсено от събитие - по заповед на Генералния щаб на Българската войска там е изкопана голяма дупка. Версиите варират от търсене на съкровището на цар Самуил, до дирене на следи от извънземен разсъдък. Дори на място са докарани екстрасенси, които " контактуват ". Разкопките не престават цели две години - до ноември 1992-ра, след което секретната интервенция е изоставена...

 

Deadline напомня, че Грозева и Вълчанов играят основна роля за триумфа на Мария Бакалова в Холивуд. Получила, както множеството артисти у нас, главно театрално обучение, тя научава доста за играта в киното от техните лекции в НАТФИЗ и от взаимната им работа в Бащата, споделя самата актриса пред изданието през 2020 година Този опит й оказал помощ за осъществяването в Борат 2, за което тя заслужи номинация Оскар, както подсети наскоро Сега.

 

Делян Сталев

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР