Българският шахмат е произвел двама световни шампиони - Веселин Топалов

...
Българският шахмат е произвел двама световни шампиони - Веселин Топалов
Коментари Харесай

SOS: Българският шахмат загива

Българският шахмат е създал двама международни първенци - Веселин Топалов оглавяваше и международната класация в продължение на съвсем 4 години, Антоанета Стефанова се изкачи до №2 при дамите. Българският шахмат е родил още десетки вундеркинди и гросмайстори, популяризирали страната ни и съдействали за развиването на античната игра в международен мащаб. Българският шахмат без никакво съмнение може да се назова един от най-успешните ни спортове в историята.

В сегашното обаче българският шахмат съществува единствено де юре. Де факто през днешния ден той е подложен в изкуствена кома и вегетацията му се дължи само на саморасъл гений и/или възторг. А обособени органи действат макар опитите на личното им управително тяло да ги разяде от вътрешната страна.

С две думи: българският шахмат умира в мъка.

Защо, по какъв начин и по кое време тъкмо се стигна дотук е доста мъчно да се опише в къс формат. Но тъжната истина е, че през 2021 година България няма да излъчи свои първенци по шахмат при мъжете и дамите за първи път след Втората международна война. А равносметката за последното десетилетие демонстрира, че страната ни на практика

 

към този момент не участва на интернационалната карта,

 

като тази година пропусна четвърто следващо европейско отборно състезание (след 2015, 2017 и 2019 г.) - по простата причина, че участието ѝ в континенталния шахматен съюз (ECU) е замразено поради неизчистени отговорности.

Разпадът безспорно стартира при управлението на Силвио Данаилов (2011-2017 г.). Този интервал нанесе непоправими имиджови и тежки финансови вреди на една от най-старите спортни структури в България и генерира безвремие, което роди трагикомични парадокси. Вследствие на това сега шахматът ни може да се похвали с три обособени федерации, четирима разнообразни президенти и низ от правосъдни каузи, възпрепятстващи работата на всеки от тях.

Мултипликацията на шахматни федерации стартира през 2017 година, малко откакто през май същата година разследваният за злоупотреби с държавни средства Данаилов подаде оставка под вътрешен и външен напън. Скоро по-късно истинската " Българска федерация по шахмат " (БФШ), учредена още през 1928 година, остана без лиценз от спортното министерство, ръководено тогава от Красен Кралев.

Това наложи регистрирането на чисто ново юридическо лице, което да опита да запази остатъците от спорта и вероятно да продължи славните обичаи на играта у нас. Така през септември 2017 година се роди " Българската федерация по шахмат 1928 " (БФШ 1928) със съпредседатели двама тогавашни депутати - Иван Генов (БСП) и Руслан Тошев (ГЕРБ). Почти редом се появи и " Шахматна федерация България " (ШФБ) с президент Методи Стойнев, която оспори издадения в това време лиценз на БФШ 1928.

Оттогава

 

шахматът в България е в безконечна правна серпантина,

 

в която непрестанно някой оспорва и апелира нечие друго решение или избор. Практически невероятно е да се проследят всички заведени каузи и маршрутите им през другите инстанции. Самият факт, че през октомври 2018 година в разстояние на по-малко от 24 часа се организираха две Общи събрания на БФШ 1928 в два разнообразни града на 120 км един от различен, на които бяха определени двама разнообразни президенти на една и съща организация, е задоволително сладкодумен.

В момента има два съществени лагера, образувани към въпросните двама различни ръководители на единствената лицензирана от ММС федерация - законния за съда Руслан Тошев и в никакъв случай невстъпилия официално в служба Васил Антонов, също досегашен депутат, само че от Българска социалистическа партия. На сцената обаче се изявява и трета фигура - Атанас Куртенков, в това време оглавил като президент истинската БФШ, към момента оспорваща отнемането на лиценза ѝ през 2017-а...

Благодарение на тази юридическа каша през днешния ден във виртуалното пространство има три " публични " уеб страницата на БФШ 1928, управлявани от всяка от забърканите страни -, и. Отделно към момента съществува и уеб сайтът на остарялата БФШ -, а ШФБ към този момент вирее единствено във Facebook посредством потребителския профил.

В опит да събере най-малко част от натрошените части " Сега " се свърза с представители на двете съществени групи деятели, поддържащи най-малко илюзията, че българският шахмат е към момента жив. Заради тлеещото обществено напрежение всички те избраха анонимността им да бъде непокътната, само че въпреки всичко споделиха вижданията си за трагичната действителност и вероятните пътища за излаз от блатото.

Оказа се, че даже хората в лагера на Руслан Тошев

 

недоумяват от някои от дейностите му,

 

изключително през последната година. И най-много от концепцията като краткотрайно представляващ БФШ 1928 това лято да бъде акредитиран президентът на БФШ Атанас Куртенков.

" През юни господин Тошев даде права да го съставлява една, да го назовем, зловредна персона - Атанас Куртенков. Той стана ръководител и на остарялата БФШ с подправяне на едно Общо събрание и там се водят каузи. И все пак му бяха дадени права да съставлява БФШ 1928, което е ненормално и ние не разбираме - показа член на настоящия УС на лицензираната федерация. - Впрочем Руслан Тошев не желае да организираме Общо заседание. Колкото и неуместно да звучи, той в действителност работи против личния си УС и против шахмата в последна сметка. Защото той не ръководи, само че пък блокира - с дейности или безучастие. "

А Общото заседание е не просто наложителен, само че и първоначално единственият вероятен ход. Защото след 4 година неразбории мандатът на актуалното управление на БФШ 1928 изтече през септември и тя рискува да загуби лиценз, в случай че не избере нов ръководител. " Сега " направи няколко опита да се свърже със самия Тошев, само че той нито отговори на мобилния си телефон, нито върна позвъняване.

Въпреки опитите на самия президент да неодобрява работата на " своя " екип, на съвещание на Управителния съвет тази сряда (24 ноември) беше взето решение за привикване на Общо заседание на 15 януари 2022 година в Пловдив. Идеята, към която са обединени актуалните членове, е на него като претендент

 

за президент да бъде издигната Антоанета Стефанова,

 

която и в този момент е част от правосъдно законния УС на БФШ 1928.

" Антоанета Стефанова е съгласна и ще се кандидатира, а дали ще бъде определена, това зависи от клубовете - каза пред " Сега " неин сътрудник от УС. - Надеждите са, несъмнено, да бъде определена и да постави ред. Защото българският шахмат е в безредно положение. Мисля, че по-голямата част от клубовете са обединени към нейната кандидатура, само че не можем да сме сигурни какво ще се случи. Не може един от най-успешните български спортове да бъде в такова плачевно положение. "

Някои от хората от другия лагер - този на Васил Антонов, виждат в лицето на някогашната международна шампионка допустима обединителна фигура, само че единствено ненапълно. А други - напълно не.

" Ние им подадохме ръка още лятото. Предложихме им да работим дружно, защото ние нямаме никакви вражди с техния екип. Даже в противен случай, можем да работим доста добре дружно - съобщи член от различния УС с ръководител Васил Антонов, който по този начин и в никакъв случай не бе вписан в съда. - Направихме едно огромно събиране на всички клубове в Плевен. Неофициално ги поканихме, само че с концепцията да има транспарантни диалози, да се види какви са вероятните решения да се поправи българският шахмат. Но тези диалози се проточиха във времето, чакаха се политически решения. Антоанета въпреки всичко беше определена като депутат, получи и спомагателни отговорности. В момента към този момент не е народен представител, тъй че доста се завъртяха нещата. И по този начин всичко още веднъж увисна във времето, нищо не се случи значително. Ние държим Васил Антонов да бъде ръководител или най-малко да са съпредседатели. Антоанета би била отлично лице в чужбина, в интернационален проект тя ще е суперопция за България - да ни съставлява пред FIDE, а той да е водещата фигура за България и да вървим всички дружно. Това е нашето предложение, само че за жалост егото е водещо. "

Друг от доближените до Антонов деятели добави, че

 

към този момент съвсем е изгубил вяра

 

за вътрешно разрешаване на проблемите:

" Бяха направени доста опити за намиране на сплотяваща фигура. В доста обстановки бяха протегнати ръце, само че лагерите демонстрираха очевидно отвращение да се върви в една посока. В един миг се натрупва и отмалялост от опити това да се случи. Когато човек се пробва години наред и нещата не се получават, се стига до обезверяване. Лично моята вяра е да има една прагматична фигура, която да стане министър на спорта. Когато една организация не е способна да се промени от вътрешната страна, би трябвало да ѝ помогне някой извън. Нешахматни хора ни разложиха като морал и практики, уповавам се, че и нешахматни хора ще ни оказват помощ да излезем. "

Самият Васил Антонов разяснява болната тематика пред " Сега " по този начин:

" Към всеки ще протегнем ръка, който има чисти планове. Ще търсим още благоприятни условия за изправяне на шахмата. При всички случаи с екипа, който е към мен през последните години, ще се опитаме да дадем вярна тенденция по време на Общото заседание. "

Времето за предприемане на съответни дейности е съвсем изчерпано. Ако в обозримо бъдеще не се стигне до някакъв консенсус, евентуално ще е окончателно късно. Просто от българския шахмат няма да е останало нищо за избавяне.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР