Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) настоява държавата

...
Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) настоява държавата
Коментари Харесай

Хотелите на Валентин Златев, Химимпорт и Винпром Пещера искат 2 млрд. лв. от държавата за СПА ваучери

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA) упорства страната да обезпечи в бюджета за 2022 година по 400 лева на човек за ваучери за нощувки и процедури за всички минали цялостен курс на имунизиране против COVID-19. Това излиза наяве от писмо на организацията, оповестено във фейсбук страницата им, което е изпратено до премиера Стефан Янев, вицепремиера Атанас Пеканов и до министрите на туризма Стела Балтова, стопанската система Даниела Везиева и опазването на здравето Стойчо Кацаров. „ Позицията ни е ясна и включва единствено имунизираните българи “, разяснява пред TravelNews ръководителят на BUBSPA Сийка Кацарова. Тя не отговори за какво предлагането не се отнася и за преболедувалите Ковид, които действително повече се нуждаят от възстановителни процедури.

В BUBSPA членуват най-вече хотелите на бащата на Валентин Златев (бивш общоприет шеф на „ Лукойл България “), на варненската „ Химимпорт “ и на „ Галакси инвестмънт груп “ (част от „ Винпром Пещера “ на Антон Щерев и Атанас Петров). Зам.-председател е Живко Иванов, който е шеф на „ Управление на активи “ в „ Галакси инвестмънт груп “. Член на УС е Елена Косева, която е изпълнителен шеф на „ Св. Константин и Елена “ АД (част от „ Химимпорт “). Иванов и Косева не разясниха предложенията.

Организацията предлага ваучерите да бъдат за цялата 2022 година и да бъдат употребявани за най-малко 7 дни с 6 нощувки със закуски, 5 процедури за предварителна защита или профилкатика на здравето, ползвайки естествения запас – минерални води, лековит климат, пелоиди. Бенефициенти да бъдат всички сертифицирани по Наредба 04-14 от 9 октомври 2019 година на Министерство на туризма и Министерство на здравеопазването Медикъл/СПА и СПА обекти на територията на България. Обхватът да бъде за всички здравно-осигурени български жители, след прекосяване на цялостен курс имунизиране против COVID-19.

„ Български съюз по балнеология и СПА туризъм показва своята позиция за острата нужда от разпределяне на целеви средства, посредством Национален проект за възобновяване и резистентност или посредством държавния бюджет на Република България за ваучери за здравна предварителна защита, които да бъдат предоставяни на българските здравно-осигурени жители, след прекосяване на цялостен курс имунизиране против COVID-19”, написа още в писмото. Целта е възстановяване здравния статус на популацията, понижаване на заболеваемостта, понижаване на хоспитализацията на пациентите, намаление разноските за опазване на здравето. Освен това по този метод ще се осъществя сполучлива акция за стимулиране на имунизацията против COVID-19. Отделно ще бъдат подкрепени балнео и СПА общините за превъзмогване следствията от рецесията с COVID-19.

„ Предложението е цялостна нелепост, безумство и нямам доверие на розови сънища. Целият отрасъл е в колапс и би трябвало да се спасяваме с действителни ограничения “, разяснява хотелиер от Велинград. Според него няма по какъв начин страната да планува за към 5 млн. обезпечени българи по 400 лева или общо 2 милиарда лева през 2022 година, които да отидат главно в членовете на BUBSPA.

„ Няма по какъв начин да се съгласим сходни средства да отидат в мутрите в туризма “, акцентира представител на друга неправителствена организация в туризма.

„ Това е неуместно предложение и е нереалистично. СПА хотелите не страдат от Ковид пандемията, тъй като имат най-хубава претовареност в България и нямат потребност от помощи “, сподели пред TravelNews Любомир Попйорданов, ръководител на Асоциацията на планинските водачи в България, който е и създател на Българската асоциация за различен туризъм и е притежател на два туроператора „ Одисея-ин “ и „ Зиг заг холидейз “. Според него предлагането няма да докара до никакви резултати. Освен това не може да се случи и със средствата от Плана за възстаноняване, тъй като имунизацията не е част от него. „ Има други ограничения за стимулиране на имунизацията и те не са посредством ваучери за отмора “, добави той.

Според BUBSPA „ Ваучери за здравна предварителна защита “ е съответна и ефикасна мярка, зад която стоят членовете на Български съюз по балнеология и СПА туризъм – 60 юридически лица, вложители и притежатели на повече от 100 от най-големите хотелски комплекси в България, най-големите компании – работодатели в бранш „ Туризъм “./TravelNews
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР