Българският съвременен артист Александър Вълчев опакова сградата на ул. Дръзки

...
Българският съвременен артист Александър Вълчев опакова сградата на ул. Дръзки
Коментари Харесай

Оригинален протест: Нова фасада за стара сграда в центъра на Варна

Българският актуален актьор Александър Вълчев опакова постройката на ул. " Дръзки " 4 пред натрупалите се фенове на изкуството. Инсталацията е част от най-големия фестивал за модерно образно изкуство БУНА, който се организира във Варна до 28 май. В него вземат участие над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна.

Акцията на Александър Вълчев " Нова фасада за остаряла постройка " е тип митинг против занемаряването на културното благосъстояние в България и апел към притежатели и общественици да работят за тяхното възобновяване.

Вълчев употребява от години кашона в свои изложения и съоръжения. Заложената геометрия, ежедневността на обекта и провокацията да превръщаш елементарни неща в изкуство, са част от тласъците да работи с него. В рамките на БУНА той се впуска в провокация в отбрана на постройките от архитектурното ни завещание.

Разглеждайки опакованата постройка, това неизбежно ни припомня на практиката на огромния Кристо Явашев, който е ентусиазъм за Вълчев, само че той прибавя своето ясно обръщение.

Базираният в София актьор опакова по този начин постройката, че да може ясно да се види каква е била преди и каква - в този момент, както и по какъв начин ще наподобява при възможното ѝ бъдещо възстановяване. Така той прави отпратка сред материалите, кашонът се прави от рециклирана хартия, в него е бил опакован някакъв артикул, той го взема към този момент употребен, след което следва велпапето да бъде рециклирано още веднъж.

Така е със постройките, не е нужно нещо, което е остаряло, да бъде наложително разрушено или да бъде издигнато на негово място нещо ново. То може просто да бъде възобновено и да заживее нов живот. За да може да има последователност, както чисто материална, по този начин и смислова, историческа. Като кръгова стопанска система и част от живота, описа за “24 часа " създателят.

Тези здания постоянно се населяват от бездомни хора, които в някои случаи са набеждавани, че са ги запалили. Клошарите се устоят по някакъв метод с кашоните като ги събират и предават на вторични първични материали или си вършат краткотрайни подслони. Така концепциите на Вълчев се напластяват в едно.

За постройката на ул. “Дръзки " 4 има щастлива развръзка - в нея към този момент работи екипи тя ще бъде възобновена.

Форум БУНА цели да промени картинката в градската среда, освен създавайки кошер от динамично културно наличие, само че и с мисъл за облагородяването на всяка една закътана уличка и градинка в остарелия арт квартал на Варна - " Таляна ", описват неговите уредници.

Още с първото си пилотно издание тази година, събитието се трансформира в внушителен фестивал на актуалната образна сцена у нас с присъединяване на над 30 организации, галерии и артистични колектива от цялата страна.

Форумът е проведен от Сдружение " Таляна " и пространството ReBonkers под патронажа на кмета на град Варна Иван Портних.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР