Българският режисьор-аниматор Румен Петков е починал на 70-годишна възраст. Новината

...
Българският режисьор-аниматор Румен Петков е починал на 70-годишна възраст. Новината
Коментари Харесай

Почина бащата на Чоко и Боко Румен Петков

Българският режисьор-аниматор Румен Петков е умрял на 70-годишна възраст. Новината заяви в обществените мрежи неговата ученичка Надежда Славова, която написа във Фейсбук.
"Страхотният аниматор, прелестният човек Румен Петков ни напусна, само че ще бъде постоянно с нас! ❤️ Не желая и не мога да допускам..., ужасно боли... голяма загуба за всички - и за фамилията му и за аниматорите в България, от които получи голямата им обич и благодарност, както никой различен!!!! Светла му памет! "
Румен Петков е роден през 1948 година Автор е на първия български говорещ анимационен филм "Приключенията на щъркела Чоко и жабока Боко ", прочут от комиксите в сп. "Дъга ".
Заминава за Съединени американски щати, където работи за компании като "Юнивърсъл " и "Картуун нетуър ". Той е измежду основателите на известни персонажи от поредици като "Лабораторията на Декстър ", "Джони Браво ", "Крава и пиле ", "Уди Кълвача " и други
Освен като режисьор, Румен Петков е и учител в Калифорнийския университет за изкуствата (CalArts), основан от Уолт Дисни.
Аниматорът постоянно си идваше в България през последните години и участваше в мастър класове в НАТФИЗ "Кр. Сарафов ".
"Те имаха капацитет да бъдат герои от доста добър сериал. Но ние преди време го правихме съвсем аматьорски. Преди никой не мислеше да се вършат плановете, както би трябвало, с цел да се превзема пазарът, както се прави в Холивуд. Повечето хора у нас, като чуят Холивуд, имат изключително мнение. Често си споделят – оставете тези отпадъци! Истината е, че целия свят гледа Cartoon Network, а това значи, че продукциите са сполучливи...Колкото и суетно да звучи, ми става доста прелестно, като се срещам с хора по света, които ме знаят като част от тези герои ", споделя Румен Петков за едни от персонажите, с които ще го запомним - Чоко и Боко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР