Българският прототип на ваксина срещу COVID-19 остава без държавно финансиране

...
Българският прототип на ваксина срещу COVID-19 остава без държавно финансиране
Коментари Харесай

Родният прототип на ваксина срещу COVID-19 остана без държавно финансиране

Българският първообраз на ваксина против COVID-19 остава без държавно финансиране до края на годината. Причината - самата процедура на класиране на плановете във Фонд “Научни проучвания ”. Идеята обаче е новаторска и е била оценена от Института ”Пастьор ”, към нея има и интерес от чужбина.
Това съобщи пред Българската национална телевизия доцент Пенка Петрова - шеф на на Института по микробиология към Българска академия на науките.

Подадени са били няколко плана към Фонд “Научни изследвания” в панела “Биомедицински проблеми”. Нито един обаче не е получил утвърждение.

" Рецензентите, съгласно своята експертиза, сами избират плановете, на които да създадат рецензии. Така са вероятни разнообразни въздействия върху процеса и всички планове на Българска академия на науките, без значение, че той носи половината научна продукция на страната, останаха измежду запасите ", изясни тя.

Според нея субективизмът е част от проблемите на Фонд " Научни проучвания " при избора на планове и прикани към смяна на процедурата.

" Тук би трябвало да се има поради кое е предпочитано за страната... Обществото чака да се разиска имунизацията, имунния отговор на организма, процеса на инфектиране ", акцентира доцент Петрова.

Учените са кандидатствали за финансиране в размер на 300 хиляди лв., което е задоволително, с цел да се стартират клинични тествания върху хора. До този миг обаче средства са отпуснати само от Институт " Пастьор ", като финансирането ще бъде задоволително с цел да се правят опити върху животни.

По думите на доцент Петрова се разчита на българо-китайското финансиране на планове в границите на Фонд " Научни проучвания ".

" Имаме интерес от китайска страна. Засега нямаме диалози с компании, тъй като в България няма мощности за произвеждане на ваксини ", сподели микробиологът.

Доц. Петрова означи, че българската концепция за ваксина не е тествана в света.

" Става дума за протеинова ваксина - олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. За Институт " Пастьор " беше значимо да се ревизира дали тази концепция работи, тъй като може да открие необятен път за развиване на имунизациите в бъдеще ", изясни тя и добави, че това ще е ваксина против " огромен брой коноравируси ", което ще изключи нуждата от реваксинация " при положително стичане на събитията ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР