Българският проект за газов хъб Балкан край Варна се очертава

...
Българският проект за газов хъб Балкан край Варна се очертава
Коментари Харесай

Газовият хъб „Балкан“ ще го бъде, започва предпроектно проучване


Българският план за газов хъб " Балкан " край Варна се обрисува да го бъде и да не остане единствено концепция. Поне натам клонят везните към този момент, защото стартира правенето на предпроектно изследване за газоразпределнителния център. Така продължава осъществяването на един от главните цели на държавното управление в региона на енергетиката в границите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз - създаване на европейския газоразпределителен център " Балкан”, който ще спомогне за енергийната сигурност в Югоизточна Европа, оповестиха от енергийното министерство.

Днес в наличието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова " Булгартрансгаз " и определеният консорциум подписаха контракта за правене на предпроектно изследване за газов хъб " Балкан ". То ще оцени в елементи комерсиалната и техническата жизненост на плана, ще дефинира точния бизнес модел за неговото осъществяване, ще даде опция за завършване на регулаторната рамка и конструкция за неговото финансиране. В рамките на изследването ще бъдат оценени целевите пазари, търсенето и доставката на природен газ. Ще бъде направена пътна карта за реализацията на плана.

От Министерството на енергетиката напомнят, че предходната година Европейската комисия утвърди финансирането на предпроектно изследване по плана за газов хъб " Балкан " в границите на 920 500 евро (половината от плануванаъа обща стойност) по Механизма за свързване на Европа. Стойността на подписания през днешния ден контракт е в общ размер на 2 327 437 лева След извършена социална поръчка за реализатор е определен българо-швейцарският консорциум ДЗЗД " АФ-ЕМГ Консулт ". В период от 40 календарни дни след сключване на контракта, консорциумът ще показа промеждутъчен отчет за извършените действия, а всеобхватното изследване ще бъде направено в период от 110 дни.

Че Брюксел поддържа плана ни за газов хъб удостовери още веднъж през днешния ден по време на визитата си в София и заместник-председателя на Европейската комисия Марош Швфчович, който дава отговор директно и за енергетиката. Това стана по време на енергийна конференця в София, съобщи Българска национална телевизия. Темата е била разисквана и на срещата му с премиера Бойко Борисов.

" България има доста положително развиване на интерконекторните връзки - както тези, които сега са построени, по този начин и тези, които са в развой на създаване. Идеята е да има доста мощна газова ликвидност в района. Това е мощно подкрепено от Европейска комисия и нашата цел е България да се трансформира от една страна, която транзитира газ, в една страна, която търгува с газ”, сподели Шефчович.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР