Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за ядрени изследвания ...

Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за ядрени изследвания

Президентът Радев се срещна с български учени от ЦЕРН


Българският президент Румен Радев посети Европейската централа за ядрени проучвания в Швейцария и взе участие в полемика с български учени, които работят в ЦЕРН. Според президента България не може да има съвременна стопанска система с висока добавена стойност, в случай че не залага на науката и приложните проучвания.

Генералният шеф на ЦЕРН Фабиола Джаноти сподели на президента Румен Радев Големия андронен колайдер, в който обикновените частици се сблъскват със скорост близка до тази на светлината. Разгледаха и детектора CMS, който е конструиран с огромно българско присъединяване. В него се следят и записват резултатите от конфликтите на частиците.

Големият андронен колайдер и оборудванията са ситуирани в тунел, който се намира подземен на дълбочина сред 50 и 150 м. Тунелът образува ринг с диаметър 27 км и се намира на териториите на две страни Франция и Швейцария.

Над 13 000 учени от 97 страни от целия свят организират научни проучвания тук. България е пълновръстен член на ЦЕРН от 20 години, над 100 българските експерти работят в центъра.

В диалог с част от тях президентът призна, че е впечатлен от брилянтния образец на ЦЕРН за силата на актуалната просвета, само че и от това по какъв начин страните се сплотяват към обща визия за бъдещето.

Румен Радев, президент на Република България: Горд съм от това, което видях, което чух, че не дребна част от съставените елементи на това необикновено оборудване са създадени в България и тук се конфигурират и се тестват от български учени.

Румен Радев описа за концепцията си в България да бъде построен Институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа, в който те биха могли да приложат опита си.

Младите български учени считат, че у нас повече би трябвало да се приказва за опциите на стажантски стратегии в ЦЕРН.

„ Бих помолила, в случай че може да помогнете по някакъв метод да притеглим повече инженери и повече софтуерни експерти в ЦЕРН. “, съобщи Жечка Тотева.

Президентът даде обещание да приказва по този въпрос с министъра на образованието и с ректорите на университети. По-важното съгласно него е у нас да се основат подобаващи условия за развиването на науката, с цел да може повече младежи да остават и да се връщат в България.

Източник: skandal.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg