Българският посланик в Москва, както и около 40 посланици на

...
Българският посланик в Москва, както и около 40 посланици на
Коментари Харесай

Външно: Българският посланик в Москва също не получава покани в Русия

Българският дипломат в Москва, както и към 40 посланици на страни, оповестени за вражески, също не получават предложения в Русия. Това съобщи министърът на външните работи Николай Милков на брифинг в Министерство на външните работи, на който регистрира свършеното от министерството досега.

" Ние информирахме за рекомендациите, които още през март бяха дали от Европейска комисия да се придържат към избрани практики и протоколи. То се отнася до предложения за посланици на две страни (Русия и Беларус - бел. ред.) във връзка с национални празници, както и безучастие на публични институции, които тези посланици провеждат. Тук има взаимност - българският дипломат в Москва, както и към 40 посланици на страни, оповестени за вражески, също не получават предложения в Русия. В последна сметка решението е на Народно събрание ", съобщи той и акцентира, че поддържа мнението съветският и беларуският дипломат да не бъдат канени на откриването на 48-то Народно заседание.

" Два месеца и половина са задоволително дълъг период, който допуска Министерство на външните работи да регистрира своята активност, това което е реализирано и не е реализирано. Следващата седмица страната ни навлиза в характерен стадий - когато служебно държавно управление съжителства с постоянно определен парламент. Това ще провокира основна смяна в нашата активност. Ние ще бъдем викани постоянно в Народното събрание и ще се показва през интерпретациите на другите политически партии ", разяснява Милков.

Милков в това време регистрира свършеното досега на поставените от Министерство на външните работи цели за два месеца и половина. Документите по изборния развой са придвижени, остава някои машини от чужбина да се върнат. Това е позитивната вест от авансово оповестения приоритет - организирането на вота зад граница.

" Вторият ни приоритет беше присъединяване на България в механизмите в границите на Европейски Съюз. По отношение на Европейски Съюз, имахме две цели - от едната страна България се стремеше да е деен член, да взе участие в общностните политики и да бъде част от консенсуса в границите на Европейски Съюз. Става дума изключително за деликатните тематики, каквито са глобите, войната в Украйна и експанзията на Русия. В този интервал беше признат осмият пакет наказания против Руската федерация. Същевременно беше значима отбраната и правата на българските жители в Украйна. Под народен интерес разбираме освен интереса на браншови организации, само че и на безмълвното болшинство, които не могат да изкарат камиони и валяци по улиците ", разяснява Милков и регистрира, че този " нужен баланс " е бил в последна сметка реализиран.
Милков уточни, че страната ни уверено е осъдила ескалацията на спора в Украйна - частичната готовност, нуклеарния шантаж и нелегално извършените референдуми в четири украински области, посочи външният министър. По думите му Министерство на външните работи следи за " спазването на балансите ", до момента в който всяко  министерство ползва глобите по отношение на ресорите.

" АЕЦ " Козлодуй " е извънредно значима за България, с помощта на нея сме третия чист експортьор на електрическа енергия в Европа ", съобщи Милков.

Той очерта като различен значителен въпрос е този, обвързван с позицията на България по отношение на войната в Украйна, груповите подходи на НАТО, нашата филантропична помощ, която оказваме, както и съдействието за приемане и транзитиране на украинските бежанци. Десетки хиляди са и останали на наша  територия, уточни той.

По отношение на НАТО, това е въпрос, който провокира огромен интерес. Становището ни не е друго от тази на президента - ние се придържаме към консенсусния метод, това е най-сигурното средство, което НАТО има. " Ние поддържаме участието на Украйна в НАТО, това го подкрепихме в Букурещ през 2008 година, това го подкрепихме и в Мадрид тази година, въпросът е тъкмо по каква формула това ще се случи. Това би трябвало да стане въпрос на консенсус ", разяснява Милков по отношение на кандидатстването на Украйна за участие в НАТО.

Той разяснява и тематиката със Северна Македония.

" Ние работим за прогрес по откритите въпроси, тъй че РСМ да продължи пътя си за европейско участие. Същевременно да се борим за правата на българите там и с българско съзнание. Ние имаме релативно постоянен народен консенсус, веселя се, че това не беше деен въпрос в предизборната изразителност на политическите партии ", съобщи той.

Милков изясни, че са траяли работата по присъединение на страната ни към Шенген, както и координационните действия на министерството, свързани с „ Пътната карта ” за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, който е главен външнополитически приоритет на страната ни.

" Ние информирахме за рекомендациите, които още през март бяха дали от Европейска комисия да се придържат към избрани практики и протоколи. То се отнася до предложения за посланици на две страни (Русия и Беларус - бел. ред.) във връзка с национални празници, както и безучастие на публични институции, които тези посланици провеждат. Тук има взаимност - българският дипломат в Москва, както и към 40 посланици на страни, оповестени за вражески, също не получава предложения. В последна сметка решението е на Народно събрание ", съобщи той и акцентира, че поддържа мнението съветският и беларуският дипломат да не бъдат канени на откриването на 48-то Народно заседание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР