Българският победител ще бъде избран на 2 юли © Pexels

...
Българският победител ще бъде избран на 2 юли © Pexels
Коментари Харесай

Пет стартиращи компании стигнаха до финала на "Elevator Lab България"

Българският победител ще бъде определен на 2 юли

© Pexels Още по тематиката
Саморегулиращи се диоптрични очила в помощ на небогати общности

Очилата на белгийската Adaptive eyeworks костват 7 евро и отстраняват потребността от доктор за нагласянето им
21 юни 2018
Започва третата бизнес стратегия на EY за дами бизнесмени

Инициативата е с дълготрайност една година, а крайният период за записване е 31 юли
20 юни 2018 Общо пет стратиращи компани са финалисти във второто издание на локалната финтех конкуренция " Elevator Lab Challenge България ". Състезанието е част от най-големия финтех акселератор в Централна и Източна Европа, основан от Raiffeisen Bank, Австрия. Българският победител ще бъде определен на 2 юли и ще има опция да взе участие на интернационалния полуфинал, където ще се състезава със стартъпи от целия свят. Глобалният победител ще получи парична премия в размер на 5 хиляди евро, както и опция планът му да стане наличен за над 16.6 млн. клиенти на групата на Raiffeisen.

Тази година за конкуренцията аплайваха двойно повече български млади компании от сферата на финансовите технологии, като общият им брой доближи 16, оповестиха от уредниците. Категориите, в които са подали поръчки за присъединяване, са " Анализ на данни ", " Корпоративно банкиране ", " Инвестиционни технологии ", " Ново потребителско прекарване в офиса ", " Отворено банкиране " и " Технологии, свързани с регулациите ". Техните планове бяха оценени от експерти в областта на банкирането, технологиите и рисковите вложения, а измежду критериите им за оценка бяха новаторското решение на фирмите, деловитост, акцент върху оптимизация на процесите и възстановяване на потребителското прекарване.

Българските финалисти

До локалния край на надпреварата стигнаха стартиращатa компания Log Sentinel , която създава решение за надеждно запазване на систематични логове в блокчейн, което разрешава следене на историята на всеки обособен документ в системата и покачва отбраната от операции на данни. Допълнително компанията изготвя вградени системи за обработка на данни и отчети за сходство с GDPR регламента.

Проектът Proxy Register на стартъпа Evrotrust Technologies дава решение в областта на биометричните данни и криптографията, което разрешава бързо и отдалечено оторизиране на трети страни пред банката. Разработката цели да усъвършенства процеса по упълномощаване посредством вътрешен портал за информации в действително време. Компанията е профилирана в дигитализирането на идентификационни принадлежности, измежду които електронни подписи, лицево различаване и електронно валидиране на документи.

Компанията Risk Labs създава план за софтуерен финансов консултант, основан на технологията за машинно образование, който е фокусиран върху анализиране на банковия риск и ръководство на благосъстоянието. Заключенията се вършат на база разбора на огромно количество данни както за пазара, по този начин и за персоналните условия на клиента. Финансовите препоръки доближават до клиента под формата на автоматизирано генерирани видео известия.

Компанията за създаване на програмен продукт по поръчка и IT аутсорсинг Scale Focus кандидатства в конкуренцията с план за виртуален помощник на име Claire, чиято цел е да даде допустимо най-близка до човешката връзка с клиента на банката на над 100 езика. Роботът ще развива информационните си умения и разрешаването на проблематики в процеса на работа.

Проектът My Cloud Quant дава непрекъснат достъп до количествени финансови изследвания и разбори, основани в облака, които оказват помощ на експертите на пазара за взимането на капиталови решения. Разработката се базира на технологията за машинно образование и включва хиляди вградени модели за различаване на трендове. България е преди всичко в района по брой финтех компании
България заема първо място измежду страните от Югоизточна Европа по брой финтех компании. Според проучването на SeeNews " Югоизточна Европа: Финтех и нововъведения " общият брой на компаниите в бранша доближава 70 през 2017 година, което се дължи на удобната стартъп среда и предпоставките за бързия напредък на финансовите технологии у нас. На второ място в годишната ранглиста се подрежда Румъния с общо 59 финтех компании и Словения с 15. Проучването демонстрира още, че това е най-бързо развиващият се бранш от IT промишлеността, оценен на общо 371 млн. евро в България, Румъния, Словения и Хърватия. Според прогнозите, оповестени в отчета, онлайн разплащанията в страната ще нарастват, като фокус на банковия бранш ще продължат да бъдат мобилните технологии, CRM системите, обработката и разбор на данни. Все още лимитираното потребление на смарт телефони и интернет в България, в композиция с ниския междинен приход, обаче биха могли да повлияят отрицателно на развиването на финтех бранша, пиша още в разбора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР