Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда ...

Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда

Георги Господинов с най-престижната италианска награда за литература

Българският публицист Георги Господинов е носителят на най-влиятелната италианска премия за литература "Премио Стрега Еуропео ". Той е първият българин, почетен с наградата, и първият публицист от Източна Европа, който я получава, заяви генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. Отличието беше връчено на гала в Торино като заключителен акцент от Международния панаир на книгата-едно от най-големите литературни обстоятелства в Италия.

Романът "Времеубежище " спечели в надпревара с други четири книги на авторитетни създатели като носителя на "Гонкур " Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер-отличена с Германската премия за литература, румънската басня Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е избрана за спечелил от жури, формирано от 20 италиански писатели-носители и финалисти на наградата "Стрега " през годините.Още по темата13 авг 2021 15:5115

"Времеубежище " излезе в Италия през юни, издателство "Воланд ", в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си по превода на романа.

"Премио Стрега Еуропео " се подрежда измежду най-влиятелните оценки, печелени от Георги Господинов, дружно с европейската премия "Ангелус " (2019) и швейцарската "Ян Михалски " (2016). По-рано през годината българският създател получи датската премия "Цинклар " и наградата "Узедом ", връчена от жури с ръководител нобелистката Олга Токарчук. В България "Времеубежище " беше обявен за Роман на годината от НДФ "13 века България ".

Наградата "Стрега "

Най-влиятелната италианска премия за литература "Стрега " е основана незабавно след войната, през 1947 година Нейният престиж се гради от имена като Чезаре Павезе, Алберто Моравия, Дино Будзати, Примо Леви, които са я печелили през годините. Умберто Еко получава оценката през 1981 година за романа си "Името на розата ".

През 2014 година фондация "Стрега " взема решение да сътвори и европейско списание на наградата-"Премио Стрега Еуропео ". За него се номинират петима европейски писатели, преведени в Италия и спечелили от значение национално самопризнание в страните си. Още на първата година Георги Господинов попада измежду финалистите с италианското списание на "Физика на тъгата ", още веднъж в превод на Джузепе Дел Агата. Тогава спечелил е испанският публицист Маркос Торенте.

Международен панаир на книгата в Торино

Международният панаир на книгата в Торино е едно от най-големите литературни обстоятелства в Италия. В тазгодишното му списание бяха показани създатели като Мишел Уелбек, Роберто Савиано, Чимаманда Нгози Адичи. Организаторите регистрират рекорден интерес от гости, изясняват си го с обстоятелството, че през 2020 година, поради пандемията, панаирът не се състоя. Пълни зали и дълги опашки от фенове съпътстваха обстоятелствата, част от стратегията на панаира в Торино.

Източник: dnes.bg