Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда

...
Българският писател Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска награда
Коментари Харесай

Георги Господинов получи най-голямата италианска награда за литература

Българският публицист Георги Господинов е носителят на най-престижната италианска премия за литература " Премио Стрега Еуропео ", съобщи Българска национална телевизия. Той е първият българин, почетен с премията, и първият публицист от Източна Европа, който я получава.

Отличието беше връчено на гала в Торино на 17 октомври като заключителен акцент от Международния панаир на книгата - едно от най-големите литературни събития в Италия.

Романът " Времеубежище " завоюва в конкуренция с други четири книги на авторитетни създатели като носителя на " Гонкур " Ерве Льо Телие, немската писателка Ане Вебер - отличена с Немската премия за литература, румънската легенда Ана Бландиана. Книгата на Георги Господинов е избрана за победител от жури, формирано от 20 италиански писатели - носители и финалисти на премията " Стрега " през годините.

" Времеубежище " излезе в Италия през юни, в издателство " Воланд ", в превод на Джузепе Дел Агата, който също е отличен за работата си.

" Премио Стрега Еуропео " се подрежда измежду най-престижните оценки, печелени от Георги Господинов, дружно с европейската премия " Ангелус " (2019) и швейцарската " Ян Михалски " (2016). По-рано през годината българският създател получи датската премия " Цинклар " и премията " Узедом ", връчена от жури с ръководител нобелистката Олга Токарчук. В България " Времеубежище " беше разгласен за разказ на годината от НДФ " 13 века България ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР