Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за

...
Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за
Коментари Харесай

Авторът на Мисия Лондон спечели награда за литературен принос на Балканите

Българският публицист Алек Попов е тазгодишният притежател на премията за авторски принос в развиването на литературата на Балканите - " Прозарт ". Авторът на шлагер романите " Мисия Лондон ", " Черната кутия ", " Сестри Палавееви " ще бъде посетител на 7-ия Международен книжовен фестивал " Про-За Балкани ", а премията ще бъде връчена на 21 май, оповестява МИА.
За македонската общност Попов сподели, че Балканският фестивал " Про-За Балкани " от няколко години събира защита общественост от писатели и че е наслаждение да се срещнат надарени сътрудници по перо от разнообразни елементи на Балканите.
" Някои от тях се познават, други за пръв път се срещат. Всеки е неповторим в нещо, само че носи и парченце от карнавалния балкански дух, който ни оказва помощ да разберем нещата, сложни за схващане от другите, а някои даже не се пробват и да ги схванат. Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на парадокса, която минава през цялото ни битие, в това число и в историята, е в основата на детайлите на този дух. Изключително съм благополучен, че има подобен конгрес, където Балканите са освен другоземен посетител и където великият диалог за изкуството минава през истинския, динамичен и разнороден свят на балканската прозаичност. Знам, че ще бъда свестен тук и ще се усещам като у дома ", сподели Попов.
В ревюто за премията " Прозарт " връчващият екип декларира, че тази година се награждава един от най-вълнуващите разказвачи в актуалната литература на Балканите, с изразено възприятие за комизъм и подигравка, в които изтънченият и национален дух се преплитат със незабравим нюх за басня.
Алек Попов, роден през 1966 година в София, е превъзходен създател на къси разкази. Неговите истории от сбирките " Мръсни сънища " и " Ниво за напреднали " са включени в доста национални и интернационалните антологии с разкази. Попов е драматург и есеист. Той е прочут на македонската аудитория и като съавтор на известен ефирен сериал.
Първият му разказ с огромен триумф, комичната ирония " Мисия Лондон ", се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика . По книгата българският режисьор Димитър Митовски прави филм през 2010 година, който се трансформира в един от най-популярните филми в новата българска кинематография.
През 2012 година Алек Попов е определен за член-кореспондент на Българската академия на науките в региона на изкуството.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР