Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския дом

...
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския дом
Коментари Харесай

Патриарх Неофит се поклони на мощите на Св. Св. Кирил и Методий

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския дом мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, оповестиха от Светия Синод.

Това е първата обществена поява на Негово Светейшество след където престоя поради строшаване на горната част на лявата бедрена кост.

Мощите на равноапостолните братя бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм " Св. вмчца Неделя " до Софийска света митрополия.

Патриархът се поклони на светите мощите и на частицата от Светия Кръст Господен, насочи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското приятелство.

Архимандрит Вартоломей подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица " Умиление ".

Припомняме, за пръв път в страната ни идват по едно и също време мощи (частица от нетленните тела) на светите братя Кирил и Методий, основали глаголицата, предопределена за превод на богослужебна литература за християнската черква във Великоморавия. Глаголицата е първата писменост, особено приспособена за писане на славянски езици.

На глаголица са написани първите преводи на църковна литература, с които Св. Кирил и Св. Методий и техните възпитаници са разпространявали християнството във Великоморавия и Панония през IX век. На глаголица са били написани и първите български истински творби.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР