Българският парламент взе решение за военна помощ за Украйна, от

...
Българският парламент взе решение за военна помощ за Украйна, от
Коментари Харесай

Колеблива и лигава България. Какво показва гласуваната военна помощ за Украйна 

Българският парламент взе решение за военна помощ за Украйна, от което на процедура "не следва нищо " и, от което "всички поотделно са недоволни ". Управляващата коалиция оцеля, само че съдружниците виждат "една неуверена, лигава България ". Свободна Европа потърси мнението на наблюдаващите.

България няма да изпраща на Украйна въоръжение и муниции под формата на военнотехническа помощ, само че ще ремонтира нейна военна техника, доколкото това е допустимо и въобще се наложи.

Така комплицираната задача по какъв начин по едно и също време да подкрепя военно воюващата с Русия страна и да се съобрази с ултиматума на Българска социалистическа партия - това да се случва без изпращане на оръжие.

Повечето представители на ръководещата коалиция показват това решение като рационално, само че по какъв начин наподобява то в очите на наблюдаващите?

Свободна Европа потърси за коментар военните специалисти и някогашни министри на защитата Бойко Ноев и Велизар Шаламанов , политолога Страхил Делийски и социолога Стефан Попов .

Повечето от тях преглеждат формулировката на българската военнотехническа помощ за Украйна като компромисна, обслужваща главно вътрешнополитическите ползи на четворната коалиция и даже граничеща с "позорна машинация ".

От четиримата само Шаламанов е на мнение, че с помощта на механизмите за разговор и взимане на решения в НАТО и Европейския съюз (ЕС) България е намерила съответен метод да оказва "необходимата поддръжка " на Украйна.
"Решение, което е бягство от решение "
Преподавателят по философия и социология в Нов български университет Стефан Попов разказва решението на Народното събрание като "компромис на всички равнища " и "решение, което е бягство от решение ".
Решението показва тази неуверена битово-миротворческа позиция на България, която не смее да се дефинира.Стефан Попов
"То показва тази неуверена битово-миротворческа позиция на България, която не смее да се дефинира ", разяснява той пред Свободна Европа.

Според него решението ще повлияе на метода, по който съдружниците на България ще гледат на нея.

"Сега всичко наподобява по присъщия метод пред западните сътрудници от Европейски Съюз и НАТО - една неуверена, лигава България, която не може да упражнява пълноценно външнополитическия си суверенитет. "

Според политолога и учител в Софийския университет Страхил Делийски официално "от това решение не следва нищо ". По думите му то се придържа към главните задължения на България като страна член на НАТО, които бяха годни и до момента.
"Победа за путинизма "
Бившият началник на българската дипломатическа задача към НАТО и някогашен боен министър Бойко Ноев разказва решението на депутатите като опит за "позорна машинация " на българското общество, на съдружниците на България и на украинския народ.

"Решението е в действителност победа за последователите на путинизма в България ", споделя той през Свободна Европа. "От една страна то лимитира вероятната помощ категорично единствено до ремонт, а от друга още повече стеснява вариантите единствено до "възможностите на България ", каквито на процедура не съществуват. "

Според него България няма потенциал да ремонтира украинска военна техника.

"Първо, от дълго време към този момент нямаме нужните фрагменти и второ, тъй като нямаме аварийните елементи, които главно са съветско, и лимитирано украинско произвеждане. "

Ако София не извърши поетия пред Украйна ангажимент, това "окончателно ще дискредитира България като обезсърчителен сътрудник и съдружник ", счита още Ноев. Според него съществува теоретична опция Украйна да изнесе в България своите експерти и ремонтни фабрики, само че "това на процедура надали е допустимо ".
Възможност за България
Според някогашния народен представител от "Демократична България " и някогашен министър на защитата Велизар Шаламанов обаче в границите на бъдещото "засилено военнотехническо съдействие " сред двете страни България ще може да усъвършенства индустриалната си и ремонтна база.

"Ремонтната база в България, в случай че в действителност тук дойдат украински машини за ремонт, може да бъде подсилена със експерти от Украйна, ноу-хау и помощ от наши съдружници ", отбелязва той пред Свободна Европа.

Шаламанов не е склонен с рецензиите на ГЕРБ, че изпратеното от името на Володимир Зеленски писмо, в което се загатва единствено ремонт на военна техника в България, е плод на "позорен напън " от София.

"Това писмо е резултат на положителните връзки сред България и Украйна, на положителните механизми за съвещания и взимане на решения в НАТО. Позорно е, че две държавни управления на Бойко Борисов от 2014 до 2021 година не направиха нищо за превъоръжаване на българската войска, за разполагане на многонационални сили в България и за пречистване на бранша за сигурност от хора, които намерено поддържат Путин. "
"Всички поотделно са недоволни "
Страхил Делийски изяснява това държание на ръководещото болшинство в Народното събрание с необятния формат на съдружното държавно управление - четири обединения, които официално покриват съвсем целия политически набор.
Всички по настрана са недоволни, техните гласоподаватели евентуално също не са напълно удовлетворени.Страхил Делийски
"Забележете реакциите - като че ли всички по настрана са недоволни, техните гласоподаватели евентуално също не са напълно удовлетворени от решението, само че общият резултат е, че се откри символна формула, посредством която най-малко на този стадий да се потушат някакви тежки несъгласия вътре в обединението ", отбелязва Делийски пред Свободна Европа.

Той разказва този резултат като един от резултатите на необятните обединения, които целят да "обират ръбовете на поляризацията ". Според него решението на Народното събрание е "едно символно деяние, посредством което се препотвърди целостта на обединението ".

Според Стефан Попов "коалицията, колкото и да е комплицирана, няма да се разпадне - това удовлетворява всички ". По тази аргументи Попов има вяра, че даже Българска социалистическа партия да беше гласувала срещу помощ с въоръжение за Украйна, а останалите ѝ съдружни сътрудници - за, държавното управление отново нямаше да се разпадне.
"Йезуитската позиция " на Българска социалистическа партия
Шаламанов не отхвърля, че ултиматумът на Българска социалистическа партия България да не изпраща оръжия в Украйна наподобява като "йезуитска позиция " на фона на информацията, че износът на въоръжение и муниции за трети страни на войната.

"Позицията на Българска социалистическа партия е йезуитска, само че това си е отговорност на Българска социалистическа партия, Важното е, че България, посредством механизмите на НАТО и Европейски Съюз, оказва нужната поддръжка на Украйна, в това число посредством произвеждане в наши военни фабрики ", обобщава някогашният боен министър.

Страхил Делийски разяснява, че позицията на Българска социалистическа партия може да не свърши работа и пред личния ѝ електорат.

"Аз не съм уверен дали тази позиция на Българска социалистическа партия ще бъде разбрана от намаляващите гласоподаватели на партията по същия метод, по който тя я комуникира ", споделя политологът. "БСП при Нинова от дълго време се трансформира не в инструмент за отбрана на правата на някакви общности, а в инструмент за осъществяване на властовите упоритости на шепа хора. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР