Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между

...
Българският парламент ще инициира международна среща на високо равнище между
Коментари Харесай

Българският парламент ще инициира среща между ЕС и Турция за миграцията

Българският парламент ще инициира интернационална среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Турция по въпросите на миграцията, контрола на границите и облекчение на визовия режим. Това сподели ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов след диалога си с ръководителя на Великото национално заседание Мустафа Шентоп. Срещата да се организира в България и да възобнови процеса, който стартира през 2018 година във Варна по концепция на някогашния министър председател Бойко Борисов, предлага ръководителят на Народното събрание.

Българската парламентарна делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, която е на публично посещаване в Република Турция, организира пленарни диалози с ръководителя на Великото национално заседание Мустафа Шентоп и турски депутати. По-рано двамата ръководители на парламенти разговаряха „ на четири очи “.

Общо бе мнението на ръководителите на парламентите на България и Турция, че един от значимите проблеми освен за двете страни, само че и за цяла Европа, е бежанската рецесия. Знаем, че Турция се грижи за близо 4 млн. мигранти на своя земя, означи Вежди Рашидов. Той акцентира, че откогато има засилен миграционен напън най-надеждната граница в този регион е българо-турската. Необходимо е да седнем дружно и да решим общия ни въпрос, това е проблем на Европа, добави ръководителят на Народното събрание.

Преди миграцията се приемаше като проблем на страните, които той засягаше, само че към този момент се приема като световен проблем и то главно след войната сред Украйна и Русия, означи ръководителят на Великото национално заседание Мустафа Шентоп. Обсъждахме и постигнахме координация, че с присъединяване на парламентите на други страни може да бъде проведен интернационален конгрес по въпросите на миграцията, добави той.

Радваме се, че с другарска, съюзническа и прилежаща България имаме доста положителни връзки, означи по време на взаимното изказване на ръководителите на парламентите на България и Турция Мустафа Шентоп. Съществува сериозен капацитет за развиване на връзките в стопанската система, културата, туризма, образованието и други сфери, добави той.

Председателят на Народното събрание съобщи пред публицисти след срещите, че от 10-15 години връзките сред България и Турция са на извънредно положително равнище. Бяха направени доста взаимни съвещания на държавните управления, чудесно е и съдействието сред обособените министерства, добави той.

Председателят на Народното събрание сервира цветя на Паметника на жертвите на опита за прелом на 15 юли 2016 година в обособената за това зона в постройката на Великото национално заседание. Българската парламентарна делегация прегледа и пленарната зала на Народното събрание.

В състава на делегацията са ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, ръководителят на ПГ „ Български напредък “ Стефан Янев, заместник-председателят на ПГ „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски и народните представители Даниел Лорер (ПГ „ Продължаваме промяната “), Сезгин Мехмед (ПГ на ДПС) и Николай Дренчев (ПГ „ Възраждане “).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР