Българският национален отбор по футбол записа първа точка в световните

...
Българският национален отбор по футбол записа първа точка в световните
Коментари Харесай

България записа първа точка след щекотлив мач в Белфаст

Българският народен тим по футбол записа първа точка в международните квалификации за Мондиал 2022, откакто родните футболисти приключиха 0:0 при визитата си на Северна Ирландия на „ Уиндзор Парк” в столицата Белфаст. Точката е единственият позитив за „ трикольорите” от видяното на Острова, откакто отборът ни бе извънредно ялов в атакуващ проект и с очебийно насочени дейности в отбрана успяхме да съхраним първата точка след двете поредни загуби от Швейцария (1:3) и Италия (0:2). Българите стигнаха до първия си прецизен удар в добавеното време, когато Димитър Илиев обстрелва вратата на противника, само че стражът се намеси добре, а сумарно имахме два удара. Така българите са в серия от пет (5) следващи мача без маркиран гол в противниковата врата.

 Северна Ирландия България
източник: Sofascore.com

Срещата запчона със обстановка за домакините, като Далас центрира от свободен удар към Крейг Каткарт, само че бранителят извърши нарушаване против Петко Христов и израелският рефер отсъди нарушаване. В петата минута Десподов изиска дузпа за България, откакто отигра топката в наказателното поле, която се отби в Еванс, само че реферът не отсъди нарушаване.

В шестата минута капитанът на Северна Ирландия Стивън Дейвис шутира с десния крайник от междинна отдалеченост, само че много неопределено. Пет по-късно Каткарт отклони обратно с глава към Магенис, който стреля с глава, само че прекомерно леко, с цел да затрудни Наумов. В 13-ата минута Пади МакНеър и Антонио Вутов си удариха тежко главите, поради което играта в Белфаст бе спряна за малко. Малко по-късно Далас се пребори с Момчил Цветанов вдясно и пусна паралелен пас за Магенис, който вкара гол, само че преди този момент имаше сигнал от рефера за нарушаване на играча на Лийдс против този на Локомотив Пловдив.

Българите пробваха две набези в 20-ата минута, само че първо центриране на Вутов не бе отиграно от Десподов, а последва пас на Гълъбинов към Йомов, който бе неакуратен. В 22-ата минута Магенис бе изведен вляво от Дейвис, а нападателят на Хъл Сити центриран за Стюарт Далас, който стреля рисково с глава и топката се отби в напречната греда на Наумов.

В 25-ата минута МакНеър центрира от свободен удар за Магенис, който стреля с глава, само че за наше благополучие - неопределено. След 35 минути пък нашите не съумяха да санкционират груба неточност на вратаря им Пийкок-Феръл. Десподов центрира, а стражът на Бърнли не улови топката. Андреа Христов овладя и центрира, само че брат му Петко с глава не откри очертанията на вратата на стража на "виненочервения " британски клуб. Минута преди края на първата част капитанът ни Георги Костадинов се контузи и Ясен Петров реши да пусне Петър Витанов на негово място. Лентата отиде на ръката на Кирил Десподов.

На почивката Петров размени Антонио Вутов и пусна Димитър Илиев, който постави и капитанската лента. Северноирландците имаха първия късмет да отбележат гол през втората част, откакто Кевин Уайт нанесе рисков удар след избита топка, но Наумов се намеси прелестно и мазета настрана. В рамките на една минута северноирландците извършиха половин дузина корнери, а в 53-ата след последния бранителят на Лестър Сити Джони Еванс насочи удар с глава, само че Наумов внимаваше и улови топката.

Четвърт час преди края резервата МакГин насочи мощен удар, само че топката мина край вратата на Наумов. В хода на втората част домакините постановиха напън по отношение на нашата групировка, като българите се защитаваха съществено. В 83-ата запасите Кенеди и Лафърти пробваха да комибинират с центриране между тях, само че вторият не съумя да откри топката с глава. Пет преди края Найл МакГин бе забелязан в наказателното поле и насочи удар, само че за наше благополучие топката отиде настрана от вратата на Наумов.

В добавеното време Димитър Илиев бе оставен непиркит в наказателното поле на северноирландците и насочи удар с глава, само че с лявата си ръка вратарят Пийкок-Феръл отрази удара на футболист №1 на страната ни. В третата минута от добавеното време и Атанас Илиев нападна вратата на домакините, само че ударът му бе неакуратен и това бе последният забавен миг в срещата.

Ясен Петров подрежда българите в скица 3-5-2 в Белфаст. Даниел Наумов дебютира, а пред него има други двама дебютанти - братята Петко и Андреа Христови. Трети защитник е Валентин Антов. Ивайло Чочев и Георги Костадинов ще са опорни халфове, а уинг-бекове ще бъдат Момчил Цветанов и Георги Йомов. Антонио Вутов е плеймейкър, а офанзивата ще е водена от Кирил Десподов и Андрей Гълъбинов.



Северноирландците вършат две промени от мача с Италия. Джамал Люис се завръща от контузия на левия бек, до момента в който Даниел Балард е в центъра на защитата, до момента в който Джордж Савил се мести в средата на терена. Барклъф подрежда британците в скица 4-4-2.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР