Българският министър-председател няма да поднася извинение за депортирането на евреите

...
Българският министър-председател няма да поднася извинение за депортирането на евреите
Коментари Харесай

Борисов няма да се извинява за депортирането на македонските евреи

Българският министър-председател няма да сервира опрощение за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия, защото българската страна и българският народ няма виновност за тези трагични събития, научи "Епицентър ".

Утре министър председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев откриват в Скопие мемориал и ще вземат участие във възпоменателна гала във връзка 75-годишнината от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. Двамата ще отдадат респект към паметта на тези 11 343 евреи от Македония, които напролет на 1943 година потеглиха към лагерите на гибелта.

Преди ден уеб сайтът "Club Z " пусна мълвата, че се чака в Скопие Борисов да сервира извинения за това, че България не е съумяла да избави тези 11 343 евреи от придадените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия.

"Няма такова нещо. Не може да има опрощение за нещо, за което няма виновност ", съобщи пред "Епицентър " член на делегацията, която съпровожда премиера.

Публикацията в "Club Z " провокира брожения след политиците и отрицателни мнения в обществените мрежи, които акцентират, че в случай че Борисов се извини, това би било голяма неточност, която ще има непоправими последствия.

Възникналото напрежение накара партията на Валери Симеонов да излезе с гневна декларация, напомняйки, че "такова опрощение и вдишване на непозната виновност и закононарушения не е обсъждано нито на съвещание на Министерския съвет, нито на Политическия съвет на обединението ГЕРБ – Оперативна програма и не може да бъде позиция на изпълнителната власт на Република България! "

Извинението значи самопризнание за виновност, което води до обезщетения. Това значи България да стане постоенен донор на Македония, което е неуместно. За същото могат да претендират Сърбия и Гърция.

И до момента в някои македонски медии и исторически трактовки се прокарва обвиняването, че България не е съумяла да спре депортирането на тези 11 343-има души, както е избавила всичките свои 48 000 еврейски жители. Истината е, че избитите евреи от Македония не са били български жители – те са били немски боен трофей, разясни проф. Божидар Димитров. Българската страна не е имала опция да окаже опозиция на депортацията от тези региони по време на хитлеристката окупация на Вардарска Македония и Егейска Тракия.

Преди немското нахлуване над Югославия през април 1941 година, брооят на евреието във Вардарска Македония е 7762. Съгласно наредбите на Закона за отбрана на нацията те не са можели да получат българско поданство. През март 1943 година те са изпратени в концлагера Треблинка в окупираната от германците Полша, където са унищожени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, само че подвигът на българския народ не би трябвало да се омаловажава поради това. Горд съм, че съм потомък на подобен народ, който се е опълчил и е застанал с морал, храброст и неотстъпчивост за спасението на близо 50 000 свои жители ", съобщи нощес Борисов на гала в Централната софийска синагога във връзка 75-годишнината от неповторимия акт на избавление на българските евреи по време на Втората международна война. "Дълбок реверанс към нашия народ от всички нас към тези генерации, които тогава са удържали ", акцентира министър председателят в прочувствена тирада.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който взе участие в отбелязването на годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония. В формалната българска делегация за церемонията са включени и представители на еврейската общественост, се показва в известието от "Дондуков " 1.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР