Българският министър-председател Кирил Петков пристигна в Скопие, съобщиха от правителствената

...
Българският министър-председател Кирил Петков пристигна в Скопие, съобщиха от правителствената
Коментари Харесай

Ето как посрещнаха премиера Кирил Петков в Скопие

Българският министър-председател Кирил Петков дойде в Скопие, оповестиха от държавната пресслужба. На летището той бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. Официалната гала по посрещането на българския министър председател ще се организира в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Едно от първите обществено декларирани планове на Петков като министър-председател бе точно да се срещне с новия министър председател на Република Северна Македония незабавно след встъпването му в служба, с цел да бъдат конкретизирани работните групи по двустранните въпроси и да се основат условия за тяхната дейна работа през идващите месеци.



Петков към този момент неведнъж акцентира в свои обществени изяви, че е от огромно значение реториката по тематиката с двустранните връзки сред България и Северна Македония да бъде обърната, като се акцентира върху позитивите от добросъседството и непосредствените изгоди за жителите на двете страни.

С държавна гала министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски приветства сътрудника си Кирил Петков.

„ За мен е наслаждение и огромна чест да приема през днешния ден държавната делегация на Република България, водена от министър-председателя Кирил Петков, която е на публично посещаване в Република Северна Македония. Днешните срещи акцентират значимостта на интензивното съдействие и разговор сред двете прилежащи страни, учредени на европейски полезности и взаимно уважение”, съобщи Ковачевски.



„ Днес имахме доста добър и другарски диалог. Искам да поздравя и министрите на превоза от двете държавни управления. Самолетната линия София-Скопие ще бъде действителност. До 30 дни ще имаме точните специфики, а до 60 дни тази линия ще бъде работеща”, сподели от своя страна Петков. „ Всяка седмица оттук насетне една от групите ще се среща с ясни цели, с цел да покажем, че добросъседството има на практика измерения”.

Успоредно със срещата сред двамата министър председатели, се организират обособени срещи сред вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич с Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание на Република България, както и министрите на превоза и известията на двете страни Благой Бочварски и Николай Събев и на външните министри на двете страни Буяр Османи и Теодора Генчовска.

„ Европейската интеграция на Западните Балкани съставлява народен интерес както за страните кандидатки, по този начин и за членовете на Европейския съюз”, уточни северномакедонският външен министър Буяр Османи на днешната среща с българката си колежка Теодора Генчовска.

Двамата министри са подчертали, че остават ангажирани с процеса на доближаване на района до Европейския съюз, като акцентират смисъла на добросъседството и районното съдействие като инвестиция в общото европейско бъдеще.

„ На срещата беше приветстван възобновения разговор сред двете държавни управления, както и значимостта от продължение на интензивната връзка на високо равнище, като беше изразена убеденост, че новата динамичност в контактите ще докара до нужното надграждане на двустранните отношения”.

Акцент на диалозите беше идната взаимна сесия на държавните управления на двете страни, която ще се организира в София на 25 януари, както и въвеждането на нова динамичност в съдействието посредством използване на концепцията за работни групи, с акцент върху съответни области, в които има капацитет за прогрес.

„ Визитата съответствува с 30-ата годишнина от първото признание на независимостта на страната ни, което пристигна таман от Република България, като това е и първото посещаване на министър-председателя Петков в Западните Балкани, което изпраща доста значимо и скъпо обръщение за нашите връзки, само че не по-малко значимо за общата динамичност и имам вяра за по-различния метод на превъзмогване на провокациите, пред които сме изправени”, сподели Османи след срещата с Генчовска.

Той добави, че е „ значимо да се разпознават съответни стъпки за съдействие, посредством начинания, действия и планове в доста скоро време, за които двете Министерство на външните работи и други ведомства ще дадат своя съответен принос.”

По отношение на икономическото съдействие министрите приветстваха растежа на стокообмена сред двете страни с 30 % през 2021 година и показаха упованията си през 2022 година да се резервира позитивният ритъм на напредък на двете стопански системи и търговията сред двете страни, както и позитивната наклонност в новите вложения, която би трябвало да бъде подкрепена и от двете страни.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР