Българският лекарски съюз подписа Анекса към Националния рамков договор за

...
Българският лекарски съюз подписа Анекса към Националния рамков договор за
Коментари Харесай

БЛС подписва анекс към Националния рамков договор за 2018

Българският лекарски съюз подписа Анекса към Националния рамков контракт за 2018.

Няма да се позволява прехвърлянето на неусвоени средства от параграф в параграф, увери ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. Той съобщи, че договарянията по Националния рамков контракт (НРД) всяка година ще започват с внасянето на средносрочната бюджетна рамка, като се резервира опцията при неподписване на НРД да остане в действие настоящият досега контракт.

Освен това отпада и наложителната пререгистрация на лечебните заведения, добави доктор Маджаров.Друга смяна е, че безапелационната възбрана за подписване на нови действия от остарели договорни сътрудници е сменена с опцията това да става с позволение на Надзорния съвет на НЗОК. Същото важи и за опцията да се регистрират действия от доктор на втори трудов контракт, изясни ръководителят на БЛС.

По негови думи категорично е регламентирано, че за второ и следващо нарушаване, за което е глобен доктор, се смята единствено осъщественото в границите на календарната година. Цените на клиничните пътеки се резервират съвсем същите, като тук-там има нарастване от 5%. 2018 година е годината на размерите, съобщи доктор Маджаров, акцентирайки, че има повече посоки за първична извънболнична здравна помощ, повече регулативни стандарти за профилактика, повече посоки за профилирана извънболнична здравна помощ и повишени бюджети за болничната помощ.

Решихме, че е време да се даде глътка въздух на болничните заведения, тъй като има 150 млн. лева неизплатена активност от предходните години, добави той. Председателят на БЛС е безапелационен, че има още работа по Анекса към НРД 2018 година и даде образец с цените на клиничните пътеки за лъчелечение. Той увери, че полемиките за цените за лъчелечение по сегашния Анекс към НРД 2018 ще продължат. Д-р Маджаров успокои, че няма заплаха за пациентите, само че има потребност от прецизиране на цените.

През идната седмица Управителният съвет на БЛС продължава договарянията по противоречивите цени и размери по Анекса към НРД 2018. Предстои и формалното сключване на Анекса, като БЛС се надява контрактуваните параметри да се съблюдават прецизно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР