Българският лекарски съюз и Сдружението на личните лекари настояват да

...
Българският лекарски съюз и Сдружението на личните лекари настояват да
Коментари Харесай

Лекарите не искат да се отчитат пред НАП

Българският лекарски съюз и Сдружението на персоналните лекари упорстват да отпадне условието информацията от касовите апарати при персоналните лекари да отива към Национална агенция за приходите и медицинският програмен продукт да бъде приравнен с този в комерсиалните обекти, оповестява БНР.

Според ръководителя на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров наредбите в новата разпоредба надвишават задачите на фискалния надзор и могат да нарушат правата на пациентите по отношение на здравната информация.

С смяната се твърди, че самият Национална агенция за приходите няма интерес от други данни с изключение на от данните, свързани с продажбата, само че тук за каква продажба става въпрос - за обзор, който от време на време стартира през днешния ден и може да завърши на следващия ден след обяд или след два дни според от това по кое време са пристигнали резултатите от проучването на пациента, изяснява той и акцентира, че при лекарите няма чак толкоз огромни парични потоци, които да са риск за фиска.

Доц. Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари прецизира, че медиците не са срещу контрола. Те обаче желаят Национална агенция за приходите да наблюдава какво става със средствата, които би трябвало да постъпват при персоналните лекари от деветте категории освободени жители, за които страната заплаща такса.

Проблемът е за тези 2,90 лв., които на фона на налозите, които чуваме, че се крият и крадат в нашата страна, каквото и някой от нас да е съгрешил, надали може да доближи такива висоти, показва той и добавя, че лекарите упорстват, когато се вършат данъчните заявления, да им се приспадат средствата за всички освободени от потребителска такса, които минават през кабинетите.

От Националната организация за приходите прецизират, че не изискват данни за здравословното положение на пациентите и това е обяснено на браншовите организации и на разработчиците на програмен продукт.

Те показват още, че сега се проучват фискалните опасности, когато се употребява програмен продукт за потребностите на договорите с НЗОК. Ако се постанова смяна, тя може да бъде направена, твърдят от Национална агенция за приходите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР