Българският културен клуб в Скопие призовава за отстраняване на закононарушения

...
Българският културен клуб в Скопие призовава за отстраняване на закононарушения
Коментари Харесай

Българите в Македония алармират Борисов за масови откази на българско гражданство

Българският културен клуб в Скопие приканва за премахване на престъпления в процеса на придобиване на българско поданство. Това се показва в писмо от ръководителя на БККС Лазар Младенов до премиера Бойко Борисов.

Писмото е по отношение на нуждата от интервенция на премиера за въвеждане на законовия ред при придобиване на българско поданство по генезис.

От писмото излиза наяве, че от началото на 2016 година се следи трайна наклонност на отводи по молби за приемане на българско поданство на съображение „ български генезис “ от претенденти от Република Македония. Като съществена причина Съвета по поданство при Дирекция „ Българско гражданство” акцентира неналичието на доказателства за българския генезис на претендентите, без значение че се ползват изискуемите по закон удостоверения от Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ), оповестява „ Фокус”.

„ Водеща роля в този развой има Министерство на правораздаването (МП), респ. Дирекция „ Българско поданство “, която не признава удостоверенията на ДАБЧ и според параграф 2 от ДР на Закона за българското поданство изисква спомагателни документи за доказване на българския генезис от претендентите. При неспособност от тяхното показване преписката се приключва и се предлага на Съвета по поданство да даде мнение за отказ”, се показва в писмото.

„ Известно е, че заради комплицираната историческа орис на популацията в Република Македония и целенасочената политика за изтриване на българския му темперамент е извънредно мъчно да се намират писмени доказателства за това. По тази причина претендентите от Македония се възползват от законовото си право да дават удостоверения за български генезис, издадени от „ Български културен клуб”, декларират от БККС.

Според ръководителя на културния клуб в Скопие, провежданата непоследователна политика по даване на българско поданство на лица от Република Македония, учредена на непризнаване на техния български генезис, води до затормозяване процеса на ребългаризация и обслужва безспорно ползите на антибългарски кръгове.

„ БККС е решена да употребява всички законови средства за отбрана правата на своите членове и за превъзмогване на компликациите по пътя към възраждането на българщината в Македония”, се показва още в писмото до премиера Бойко Борисов.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР