Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението

...
Българският културен институт в Берлин чества 100 години от рождението
Коментари Харесай

Честват 100 години от рождението на Въло Радев в Берлин

Българският културен институт в Берлин празнува 100 години от рождението на Въло Радев на 9 юни с проявлението на филмите " Крадецът на праскови " (1964) и " Ритуалът на Въло Радев " (БНТ, 2023), който е отдаден на житейския и креативния път на огромния създател. След прожекцията феновете ще имат опция да беседват с режисьора на документалния филм Росен Елезов и със сценариста Хелия Чавдарова.

Въло Радев е оператор, сценарист и режисьор на 14 български кино лентата, измежду които " Крадецът на праскови ", " Цар и военачалник ", " Осъдени души ", " Адаптация ".


" Трябва да имаме памет за българските създатели " споделя Борислав Петранов, шеф на Българския културен институт в Берлин и изяснява, че за това честване са се спрели на дебютния филм на Въло Радев " Крадецът на праскови ", тъй като е една от емблематичните му ленти. " В това произведение става въпрос за политика, за война, която вилнее напълно наоколо до нас сега. За това по какъв начин войната унищожава освен човешки ориси, а и морални устои. Много е забавен паралелът сред съвремието ни и това, което е направил Въло Радев за Първата международна война. "

 Борислав Петранов
Чуйте изявлението с Борислав Петранов в атачмънтът.
Снимки: Българският културен институт, Ирена Маркова-Бедри
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР