Българският кораб Рожен е акостирал на пристанището в Истанбул. Плаващият

...
Българският кораб Рожен е акостирал на пристанището в Истанбул. Плаващият
Коментари Харесай

Българският кораб Рожен е акостирал на пристанището в Истанбул

Българският транспортен съд " Рожен " е дебаркирал на пристанището в Истанбул. Плаващият под малтийски байрак товарен транспортен съд (бълкер) е един от трите плавателни съда, които преди два дни отплаваха от Украйна, заяви Българска национална телевизия.

Днес от пристанищата в Одеса, Черноморск и Южний потегли нов ескорт товарни плавателни съдове. За първи път от началото на войната в Украйна дебаркира и задграничен транспортен съд, който чака да бъде претрупан.

Късно в нощта против 7 август от турското министерство на защитата оповестиха, че плаващият под панамски байрак товарен транспортен съд " Нейви Стар " е дебаркирал в Истанбул. Той носи 33 хиляди тона царевица, натоварена на пристанището в Одеса.

Малко по-късно в Турция идва и българският бълкер " Рожен ", който прекара 6 месеца блокиран на пристанището Черноморск. Корабът ще бъде инспектиран от екип на Съвместния координационен център, след което ще бъде освободен да продължи по маршрута си към Англия. На борда на " Рожен " има 13 хиляди тона царевица.

Успешно е минало пътуването и на третия отплавал в петък транспортен съд - " Поларнет ". За първи път от началото на войната в Украйна, в страната дойде задграничен транспортен съд.

" Товарният транспортен съд " Фулмар Ес " навлезе в украински териториални води. Това е първият кораб, който идва в Украйна, с цел да бъде претрупан. Следващата ни стъпка е да осигурим опция украинските пристанища да обслужват повече от 100 кораба месечно ", заяви Александър Кубраков, министър на инфраструктурата на Украйна. По думите му тази заран сполучливо е изпратен още един ескорт.

" Вторият ескорт кораби отплава от украинските пристанища. 4 товарни кораба носят близо 170 000 тона земеделска продукция на борда си ", добави Кубраков.

Сделката за износа на украинско зърно беше реализирана преди седмици в Истанбул.

Русия се съгласи да отблокира три украински пристанища, като в подмяна получи позволение също да изнася зърно и торове. Първият транспортен съд с украинска продукция - " Разони " към този момент е в Ливан. В идващите три месеца Киев се надява да изнесе над 20 млн. тона зърно. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР