Българският конституционен съд не е взел предвид Конвенцията за премахване

...
Българският конституционен съд не е взел предвид Конвенцията за премахване
Коментари Харесай

Пратеник на ООН призова България да преосмисли значението на термина джендър

Българският парламентарен съд не е взел поради Конвенцията за унищожаване на дискриминирането против дами. Това съобщи пратеникът на Организация на обединените нации у нас Дубравка Симонович във връзка отхвърлянето на Истанбулската спогодба. Специалният докладчик на организацията по въпросите, свързани с насилието над дами е на едноседмично посещаване в България от 14 до 21 октомври.

На среща с медиите тя настоя България да сътвори нов проект за деяние против насилието над дами, да премисли тълкуването на Истанбулската спогодба и да откри верния превод на понятието "джендър ". "Важно е да се гледа на Истанбулската спогодба като на жив, настоящ инструмент и да се премисли посоката на размишление. В тълкуването на българския парламентарен съд не се взима поради Конвенцията за унищожаване на дискриминирането против дами. Има текстове в Конвенцията на Организация на обединените нации за прекратяване на насилието над дамите, които са доста сходни с Истанбулската спогодба ", уточни специфичният делегат.

Дубравка Симонович регистрира и че е имало масирана акция против Истанбулската спогодба, както и растеж на речта на омразата против деятели и НПО-та. По думите й казусът се е породил от неверния превод на термина "джендър " и по тази причина би трябвало да се откри по-подходящ. "В закона за равнопоставеността терминът "джендър " попада, където се приказва за принуждение на съображение на пола. Моят въпрос е конвенцията на Организация на обединените нации за унищожаване на дискриминирането опонира ли на българската конституция, поради че там също се употребява "джендър? Трябва да се противостои на неверния превод на термина, с цел да се върви към ратификацията на конвенцията и да се спре насилието над дами. Само в тази спогодба понятието е преведено по този метод и това изопачи смисъла на насилието над дами, учредено на пола ", акцентира Симонович.

Все отново тя поздрави държавното управление за измененията в Наказателния кодекс, свързани с домашното принуждение и прикани да бъдат взети още законодателни ограничения. Според нея не се събират задоволително данни за насилието, учредено на пола, и посъветва управляващите да работят в тази посока. Тя се базира на стряскащата статистика, съгласно която през предходната година са били убити 33 дами от партьнора си. Посочи и че доста малко сигнали се подават от жертвите, а обществото е нечувствително към такива случаи на експанзия. А центровете за протекция на потърпевши от домашно принуждение не са задоволително на брой, съответно в София той е единствено един.

Специалният докладчик на Организация на обединените нации означи и казуса с ранните бракове в ромската общественост и отпадането на ромските деца от учебно заведение. Има нова форма на трафик на неродени деца – ромските дами продават деца за 10-20 хиляди евро в Гърция и би трябвало този развой да спре, сподели още тя.

"България би трябвало да сътвори нов народен проект за деяние против насилието над дами ", заключи Симонович.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР