Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) поиска от

...
Българският клон на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) поиска от
Коментари Харесай

АЕЖ поиска от министър Минеков информация за казуса с „Труд“

Българският клон на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) изиска от служебния министър на културата Велислав Минеков информация за разногласието сред Министерството на културата и вестник „ Труд “, обвързван с контракт за наем, подписан сред ведомството и изданието.

В своя позиция от АЕЖ оповестиха, че желаят да знаят по кое време е подписан договорът, какви са претенциите на министерството, какви са заплащанията и отговорностите на наемателя, по кое време редакцията е била поканена да освободи пространствата, които употребява сега, както и какъв е предметът на формираното дело пред Софийския градски съд, заведено от „ Труд “ против МК.

Тази заран в редакцията на всекидневника влезе полиция, изпратена да запечата офисите, притежавани от Министерството на културата. Начело с основния редактор Петьо Блъсков медията разгласи гражданско непокорство.

Изданието се обитава в постройката на Музея на социалистическото изкуство. Тя се намира на ул. „ Лъчезар Станчев “ 7 в София и е благосъстоятелност на културното министерство.

През лятото от ведомството желаеха екипът да освободи заетите площи и оповестиха, че не са имали и нямат контракт за наем с „ Труд Медиа “ ЕООД, а с компанията „ Южен кръст 2001 “ ЕООД, която по данни от Търговския указател е благосъстоятелност на Петьо Блъсков-син. Сключеният договор не дава право за преотдаване на офисните площи на други компании. Същевременно в формалния уебсайт на „ Труд “ се показва, че той е издаван от „ Труд Медиа “ ЕООД, част от акционерното сдружение „ Блъсков Медиа “.

Според Министерството на културата компанията дължи близо 150 хиляди лева за наеми и консумативи. От вестника отхвърлят тази информация.

Междувременно през днешния ден от парламентарната група на ГЕРБ-СДС са предложили на следващия ден да бъде извършено изключително съвещание, на което да бъде прегледан въпросът. Депутатите оферират служебният министър на културата Велислав Минеков да бъде изслушан и да бъдат прегледани дейностите на изпълнителната власт, свързани с активността на вестника. От пресцентъра на ГЕРБ оповестяват, че предлагането е подписано от 59 народни представители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР