Българският износ за Република Северна Македония скача с цели 46%

...
Българският износ за Република Северна Македония скача с цели 46%
Коментари Харесай

Българският износ за Република Северна Македония скача с 46%

Българският експорт за Република Северна Македония скача с цели 46% на годишна база, сочат данните на Националния статистически институт. Страната ни е изнесла артикули за 670 млн. лв. за първите осем месеца на годината. За съпоставяне, през същия интервал на миналата 2020 година, българският експорт за нашата съседка доближаваше 459 млн. лв..

Вносът от Република Северна Македония възлиза на 462 млн. лв., като нараства на годишна база с близо 28%. Така външнотърговското салдо на България с Република Северна Македония е позитивно в размер на близо 209 млн. лв..

Родният експорт за Китай записва доста покачване от близо 30% на годишна база към края на месец август тази година. За първите осем месеца на актуалната година, страната ни е изнесла артикули за Китай на обща стойност 1.5 милиарда лв.. За съпоставяне, през предходната година износът към азиатския стопански колос доближава 1.15 милиарда лв..

В същото време, вносът от Китай записва нарастване от 31.5% на годишна база до общата сума от 2.61 милиарда лв..

Внушително нарастване, както на износа, по този начин и на вноса, регистрира външната търговия с Турция. За първите осем месеца на годината, България е изнесла артикули за Турция на обща стойност 2.79 милиарда лв.. Това е покачване от 23% на годишна база. Вносът от Турция обаче записва по-висок растеж – скок от 37% на годишна база до 3.6 милиарда лв..
Вносът от Русия се изстрелва с 45%
Вносът от Русия нарастват с внушителните 45% на годишна база до 3.56 милиарда лв. към края на месец август тази година. Традиционно вносът от Русия върви в сходни размери, които отразяват най-вече доставките на енергийни артикули. Това се потвърждава и от данните за най-голям растеж на импортираните артикули по браншове. През интервала януари - август 2021 година най-голямо нарастване по отношение на същия интервал на 2020 година е регистрирано в секторите „ Минерални горива, масла и сходни артикули “ (ръст от 61.3%). От друга страна, износът на страната ни към Русия възлиза на едвам 520 млн. лв., като записва спад от близо 2% на годишна база. Така, най-малко съгласно данните за износа, страна като Република Северна Македония е по-голям външнотърговски сътрудник за България, в сравнение с Русия.

Външната търговия със Съединени американски щати записва позитивно сладо от 540 млн. лв.. Към края на месец август страниата ни е изнесла артикули за 914.6 млн. лв. за Съединени американски щати, което е растеж от 30.4% на годишна база. Вносът от Съединени американски щати понижава със 17% до сумата от 374.5 млн. лв..

Като цяло, външната търговия на България с Европейски Съюз и трети страни излиза на недостиг от 4.782 милиарда лв. към края на август тази година.

Основни търговски сътрудници на България са Турция, Китай, Съединените американски щати, Сърбия, Обединеното кралство, Република Северна Македония и Руската федерация, които образуват 54.8% от износа за трети страни.

От друга страна, най-вече артикули по стойностен размер са импортирани от Турция, Руската федерация, Китай и Украйна.


 Изнасяме за Русия толкоз, колкото и за Македония Изнасяме за Русия толкоз, колкото и за Македония
Последиците от ембаргото, което Русия наложи върху вноса на храни от страните - членки на Европейски Съюз, преди повече от година, се отразява все п...

През интервала януари - август 2021 година от България общо са изнесени артикули на стойност 43.941 милиарда лв., което е с 22.4% повече в съпоставяне със същия интервал на 2020 година.

Конкретно през август 2021 година общият експорт на артикули възлиза на 5.524 милиарда лв. и нараства с 32.8% по отношение на същия месец на миналата година.

През интервала януари - август 2021 година общо в страната са импортирани артикули на стойност 48.273 милиарда лв. (по цени CIF), или с 26.4% повече по отношение на същия интервал на 2020 година.

През август 2021 година общият импорт на артикули нараства с 35.6% по отношение на същия месец на миналата година и възлиза на 6.240 милиарда лв..

Като цяло, външната търговия на България с Европейски Съюз и трети страни излиза на недостиг от 4.782 милиарда лв. към края на август тази година.
Търговия с Европейския съюз  Внасяме съвсем четири пъти повече съветски артикули, в сравнение с изнасяме за Русия Внасяме съвсем четири пъти повече съветски артикули, в сравнение с изнасяме за Русия
България има максимален търговски продан с Турция, Русия, Китай, Македония и Египет, в случай че не броим Европейския съюз. Това излиза наяве от да...

Данните за търговията на България със страните от Европейски Съюз обичайно вървят месец обратно. През интервала януари - юли 2021 година износът на артикули от България за Европейски Съюз се усилва с 23.0% по отношение на същия интервал на 2020 година и е в размер на 25.258 милиарда лв.. Конкретно през месец юли 2021 година износът за Европейски Съюз нараства с 16.1% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3.832 милиарда лв..

Основни търговски сътрудници на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия, които образуват 69.8% от износа за страните - членки на Европейски Съюз.

Вносът на артикули в България от Европейски Съюз през интервала януари - юли 2021 година се усилва с 25.3% по отношение на същия интервал на 2020 година и е на стойност 25.551 милиарда лв. (по цени CIF). Конкретно за месец юли 2021 година вносът на България от страните - членки на Европейски Съюз, нараства с 26.4% по отношение на същия месец на миналата година и е в размер на 3.950 милиарда лв..

Най-голям е стойностният размер на стоките, импортирани от Германия, Румъния, Италия, Гърция, Нидерландия и Унгария.

За първите седем месеца на актуалната година, България записва негативно външнотърговското салдо (износ FOB - импорт CIF) с Европейски Съюз в размер на 293.5 млн. лв..
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР