Българският износ отбелязва ръст – през 2017 г. сме реализирали

...
Българският износ отбелязва ръст – през 2017 г. сме реализирали
Коментари Харесай

Износът на България: Суровини, детайли и нишови стоки

Българският експорт отбелязва растеж – през 2017 година сме осъществили на открито артикули и артикули за над 30 милиарда $, което ни подрежда на 61 място измежду всички експортьори в света.

Икономиката ни се развива към нишови производства. Страната е водач в Европа в производството на дозатори за бутилки, датчици за коли и други лимитирани артикули.

България не прави лични коли, само че създава съвсем всичко за автомобилната промишленост. Износът надвишава 1 милиард лв..
Снимка: bTV
Нашата страна е втора в света и държи 26% от международния пазар на дрехи и обувки от азбестоцимент или целулозен цимент. Втори сме по експорт на патешко месо – държим 15% от пазара. Пак втори при консервираните череши, които се употребяват в коктейлите – 18 на 100 от пазара е наш.

Половината от любителските радиостанции в света се вършат у нас, държим 70% от европейския пазар на дозатори за бутилки и сме петата международна мощ в износа на семена от кориандър.
Снимка: bTV
Проблем остава ниската добавена стойност на продукцията ни – постоянно сме водачи в износа на първични материали, а не на крайни артикули.

„ Ние изнасяме пачи дроб или патешко месо, или консервирани череши в полусуров тип за нашите търговски сътрудници, а те ги преработват и препродават в други страни, в това число и в България”, отбелязва Веселин Илиев от Българската стопанска камара.

Любопитно е също за кои страни изнасяме – максимален растеж за последните 5 години има износа към Судан, Бахамите и Индия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР