Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни

...
Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни
Коментари Харесай

Чиновници точат ножа за киселото ни мляко

Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни мляко. Очаква се на 16 юни служителите от въпросния институт да разрешат две промени, които ще трансфорат неповторимия с лечебно-диетичните си качества български артикул в йогурт. Първата смяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със забележителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които написа, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да ревизират елементарно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях би трябвало да има знак PS), написа " Труд ".

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е извънредно значим, защото само в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания упорстват да отпадне условието за материала. Това значи, че се развързват ръцете на производителите да употребяват всевъзможен тип опаковки, без оглед на това дали те ще подхождат на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”.



Второто предложение е за смяна в наличието и съотношението на двата съществени варианта – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са безапелационни, че това значи смяна в микробиологията на киселото мляко. Предложението е импортирано от шефката на Дирекция “Политики по агрохранителната верига” на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и компания “Вамид 2002” ООД.

Проверка на ветсника откри, че Пастухова е работила зад тила на земеделския министър Румен Порожанов. Тя обяснила, че за разреждането на бактериите решение към момента не е взето и на 16 юни ще стане ясна ориста на импортираното предложение. От БАБХ отхвърлиха да са внасяли сходно предложение. Същото направи и притежателят на “Вамид 2002” Васил Николов. Вчера той изпрати декларация до института по стандартизация, в която показва, че не се е подписвал под искане за промени в БДС за киселото мляко.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Николов подава въпрос към земеделския министър Румен Порожанов за ориста на българското кисело мляко.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР