Българският хелзинкски комитет отправи десет въпроса към единствения номиниран за

...
Българският хелзинкски комитет отправи десет въпроса към единствения номиниран за
Коментари Харесай

Хелзинският комитет се съмнява, че Гешев е достатъчно запознат с правото

Българският хелзинкски комитет насочи 10 въпроса към единствения номиниран за идващ основен прокурор и сегашен заместител на Сотир Цацаров Иван Гешев. Организацията ще зададе тези въпроси на плануваното за идващия четвъртък чуване на Гешев от пленума на Висшия правосъден съвет.

Адв. Адела Качаунова, директорка на Правната стратегия на БХК, изпрати до Висшия правосъден съвет мнение за претендента за идващ основен прокурор. Документът се състои от три елементи — по отношение на процедурата, по отношение на претендента, както и 10 въпроса, които да му бъдат сложени по време на идното му чуване. С него се дава негативна оценка както на качеството на процедурата досега, по този начин и на претендента.

Според мнението качеството на процедурата е ниско. Това е по този начин преди всичко заради самия факт на номиниране на един-единствен претендент за поста, което не може да подсигурява качество на избора и оставя подозрения за прозрачността му. На второ място тази оценка е обоснована с ниското публично доверие към процедурата и претендента, принос за което има институционалното държание досега — както стремежът претендентът да е единствено един и без конкуренция, по този начин и необикновената интензивност по даване на мнения в негова поддръжка от страна на субекти, които не са имали пресечни точки с него, а и нямат право да дават мнения. По отношение на претендента мнението е, че т ой не показва познаване или ценене на главните правила на правото, на конституционното право и на правата на индивида. Освен това той обществено е показал присмехулно отношение към гражданските организации, работещи за отбрана правата на индивида.

Въпросите, които БХК желае Висш съдебен съвет да сложи на чуването на Гешев, са ориентирани към осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида по делата Колеви против България, Великова против България, Ленев против България и Димитър Митев против България; осъществяването на задължението на основния прокурор да охранява разделянето на властите; понижаване на неоправдателните присъди за вреди, породени от прокуратурата; за опцията за правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за осъществяването на условията на Стокхолмските наставления на ЕС; както и за битката против закононарушенията, стимулирани от предубеждения („ закононарушенията от ненавист “).

С цялостното мнение на БХК можете да се запознаете тук. ♦
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР