Българският хелзинкски комитет е отправил десет въпроса към единствения номиниран

...
Българският хелзинкски комитет е отправил десет въпроса към единствения номиниран
Коментари Харесай

БХК отправи 10 въпроса към Иван Гешев

Българският хелзинкски комитет е отправил 10 въпроса към единствения номиниран за идващ основен прокурор и сегашен заместител на Сотир Цацаров Иван Гешев. От неправителствената организация чакат те да бъдат заложени на плануваното за идващия четвъртък чуване на Гешев от пленума на Висшия правосъден съвет.

Въпросите са свързани с осъществяването на решенията на Европейския съд по правата на индивида по каузи против България, измежду които е и "Колеви против България ", обвързвано с констатацията, че липсва механизъм за търсене на наказателна отговорност от основния прокурор.

От БХК питат още и за осъществяването на задължението на основния прокурор да охранява разделянето на властите; понижаване на неоправдателните присъди за вреди, породени от прокуратурата; за опцията за правосъден надзор върху отводите на прокуратурата да образува досъдебно производство; за следствието на закононарушенията от ненавист.

В мнението си правозащитната организация разяснява процедурата за избор на нов основен прокурор и качеството на единствения номиниран, като се дава негативна оценка и на качеството на процедурата досега, и на претендента.

БХК е първата неправителствена организация, която огласява въпросите си към Иван Гешев. Срокът за това изтича на 16 октомври, а Висш съдебен съвет е длъжен да ги разгласява на уеб страницата си, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР