Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп

...
Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди отново прокуратурата за отказан достъп
Коментари Харесай

Хелзинкският комитет пак осъди прокуратурата за отказана информация

Българският хелзинкски комитет (БХК) осъди още веднъж прокуратурата за отхвърлен достъп до непубличен документ, обвързван със статистиката за домашното принуждение в България. Това е второ неоправдателно решение против прокуратурата, откакто в края на юли правозащитната организация я осъди за отхвърли ѝ да даде лист на наименованията на напътствията и инструкциите, издадени от основния прокурор Иван Гешев.

Сега, с решение на Административния съд София - град от предходната седмица прокуратурата е наказана да даде на БХК информация по настояването и да заплати 510 лева разходи по делото. Делото е по отношение на Указанието за организацията на осведомителната активност на прокуратурата, което не е обществено. Документът регламентира коя информация и за кои каузи се събира като информация от публичен интерес, само че прокуратурата отхвърля достъп до него с претекста, че става дума за вътрешноорганизационен акт.

Изследователката на БХК Диляна Ангелова желае да се запознае с документа през март по отношение на предходен отговор от държавното обвиняване, че не събира данни за закононарушенията, осъществени в изискванията на домашно принуждение.

" През август 2019 година, към момента заместител основен прокурор, Иван Гешев съобщи, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното принуждение, като приоритет е единствено първото. И фактически у нас шумни акции за битка с домашното принуждение няма. Запитах прокуратурата дали след промените в Наказателния кодекс във връзка провалената ратификация на Истанбулската спогодба се събира такава информация и от там дадоха отговор, че не се събира ", разясни Ангелова, представена от БХК.

" Искахме да разберем по какъв начин прокуратурата дефинира за кои закононарушения събира статистическа информация и по тази причина поискахме да забележим Указанието. При съществуването на висок публичен интерес по тематиката неналичието на публични данни за броя на наказателните каузи, свързани с домашно принуждение и насилието над дами, е необяснима, а отговорността за осведомителното затъмнение е на основния прокурор ", съобщи още тя.

Съдът намира решението на заместител основния прокурор за незаконосъобразно, като показва, че социална информация е тази, която " е обвързвана с публичния живот в страната и дава опция на жителите да си сформират лично мнение по отношение на активността " на държавните органи.

От напътствията жителите могат да научат по какви критерии прокуратурата събира и обобщава информация и това освен ще увеличи отчетността и прозрачността на тази институция, само че и ще даде отговор по какъв начин прокуратурата упражнява пълномощията си, което е от решаващо значение за публичния живот, написа още в решението.

" Българската прокуратура отхвърля всякаква бистрота и отчетност ", съобщи шефът на програмата за правна отбрана на БХК адв. Адела Качаунова. " Има грижливо възпитавана просвета в тази институция, че отговорност от нея никой не може да търси. Докато не променим това, не можем да чакаме прокуратурата да е ефикасен страж на ползите на жителите ", съобщи още тя.

Решението на съда е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР