Българският футбол изпрати втора поредна година, която трябва да забрави

...
Българският футбол изпрати втора поредна година, която трябва да забрави
Коментари Харесай

Най-логичният №1 в година, която трябва да бъде забравена

Българският футбол изпрати втора поредна година, която би трябвало да не помни по-бързо. На този декор Димитър Илиев за втори следващ път бе разгласен за " Футболист №1 на България ". И пак - изцяло справедливо.

Не единствено преднината от 32 точки пред идващия в 60-ата анкета измежду спортните публицисти доказва предимството на Илиев. В година на скромни триумфи в клубния футбол и никакви на равнище народен тим постигнатото от 32-годишния нападател наподобява най-смислено. През 2020 година той завоюва с " Локомотив " (Пд) Купата на България (за втори следващ път) и Суперкупата (като вкара гола срещу " Лудогорец " ), класира пловдивчани за II квалификационен кръг за Лига Европа с гола си 1:0 над черногорския " Искра ". Изигра и първите си пет мача за националния тим, като се регистрира с гол и асистенция при единствената ни победа за годината - с 3:0 над слабака Гибралтар.

Да, третият в класирането - Антон Недялков, да речем, има шампионска купа с " Лудогорец ". Участва с разградчани и в групите на Лига Европа. Игра и на относително непрекъснато равнище. Но не може да се каже, че той бе с максимален принос за златните медали, а представянето в евротурнирите не трябва да бъде горделивост - нито за него, нито за " Лудогорец ". И петте му мача в държавния отбор (равенството 1:1 с Ирландия, и загубите от Унгария, Финландия и Уелс - на два пъти) надали ще са мотив за прекрасен спомен дори и за самия ляв бек.

Не може да не прави усещане напредъкът на Валентин Антов. И тази година, както предходната, той е №3 при най-прогресиращите млади играчи, само че пък стана №2 в общата ранглиста. Показа качествено израстване, заслужи правото да е втори капитан на " ЦСКА-София ". Игра в два мача в мъжкия национален отбор (контролите против Беларус - 0:1 и Гибралтар - 3:0). Привлече и вниманието на европейски клубове с играта си. Но фактически

 

Антов има потребност от още малко опит,

 

извличане на класа и самочувствие във значими мачове, с цел да направи нужната крачка до върха. Грешките му в дуелите от груповата фаза в Лига Европа, най-много против " Йънг Бойс ", потвърждават тази необходимост от съзряване. Но пък 20-годишният Антов има всички предпоставки още през 2021 година да капитализира гения си и да е победител в идната анкета. От него зависи.

В последна сметка изборът на Димитър Илиев за №1 е израз и на настроенията, че той освен е заслужил с показаното от самия него, а също по този начин e знак на колективния триумф на " Локомотив ". Пловдивчани освен завоюваха за втора поредна година купата на страната, освен се снабдиха с два от трите съществени клубни трофея в българския футбол, само че към този момент са и трайно в борбата за купата. И, в случай че има футболист, който да въплъщава тези триумфи, това е капитанът - Димитър Илиев.

" Изключително съм разчувствуван. Беше странна и тежка година за всички хора. Надявам се оптимално бързо тези неща да отшумят. Искам да благодаря на моите съотборници и всички в клуба, тъй като постигнахме нещо необикновено през тази година. Искам да благодаря на моето семейство и моята брачна половинка, на всички хора и публицисти. Пожелавам ви това да е последната анкета в този вид, тъй като тръпката да си в една зала с всички легенди е доста огромна ", бяха първите думи на спечелилия.

В съвсем всички категории изборът бе значително явен и нямаше огромни изненади. Освен при треньорите. Там Николай Киров изпревари, освен това с доста (67 т.), идващия - Стамен Белчев. Без " Арда " да е постигнал някакви основни триумфи. Но Киров фактически потвърди качествата си и за доста къс интервал - от края на април насам, съумя да трансформира " Арда " в сложен за всички противник. При това той на процедура трябваше да сглобява отначало състав след напускането на съвсем всички чужденци и част от главните играчи заради съкращаването на бюджета. Признанието му пристигна още през есента - повиквателни за националния тим започнаха да получават вратарят Иван Караджов и Светослав Ковачев, а Спас Делев си върна формата...

Самият Николай Киров не криеше, че е изумен: " Мога да кажа, че по никакъв метод не съм го очаквал. Тази премия можеше да бъде извоювана от всеки един сътрудник, тъй като годината беше доста сложна. Доста съм сюрпризиран. "  А сетне си призна: " За да получа тази награди има и други фактори , най-много това, че треньорите на първенеца и носителя на Купата на България са чужденци, и нямат право на присъединяване в тази анкета. Това не би трябвало да се подценява ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР